Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Déjà vu: Efekat već viđenog/doživljenog

NEWS

OBJAVLJENO:
06.02.2013. u 22:18

Teorija psihoanalitičara Eriha Froma, koji objašnjava Déjà vu kao 'wish fulfillment', pokazuje da je i Déjà vu zraz želje za ponavljanjem iskustva iz prošlosti – ali sada sa rezultatom koji nas više zadovoljava. Najmanji detalj, npr. zvuk i miris - u stanju su da pokrenu kompletnu zapamćenu situaciju. Preko nervnog sistema šalju određene zapamćene informacije vezane za taj detalj u druge dijelove mozga, i tada nastaje taj tzv. 'mismatching' – naime, mozak zamijeni sadašnjost za prošlost i imamo osjećaj sigurnosti da smo to već doživjeli.

  Teorija psihoanalitičara Eriha Froma, koji objašnjava Déjà vu kao 'wish fulfillment', pokazuje da je i Déjà vu zraz želje za ponavljanjem iskustva iz prošlosti – ali sada sa rezultatom koji nas više zadovoljava. Najmanji detalj, npr. zvuk i miris - u stanju su da pokrenu kompletnu zapamćenu situaciju. Preko nervnog sistema šalju određene zapamćene informacije vezane za taj detalj u druge dijelove mozga, i tada nastaje taj tzv. 'mismatching' – naime, mozak zamijeni sadašnjost za prošlost i imamo osjećaj sigurnosti da smo to već doživjeli. Mozak doživljava Déjà vu kada se jedno od deset, stotinu, ili hiljadu predviđanja pogodi, ili se snovi podudare sa događajima tog dana i to mozak zapamti, dok sva ostala pogrešna predviđanja ne zapamti upravo zato jer se nisu ostvarila. Radi se o tome da mozak primi impuls, vizualni podražaj, ali radi "xy" razloga mozak ga ne uspije procesuirati u vremenu, već se taj doživljaj izravno sprema u dio za pamćenje. U trenutku kada prvi slijedeći impuls dođe, automatski se taj prvi "neprocesuirani" doživljaj priziva iz memorije, te se stvara dojam već doživljenog. Radi se o „malom kratkom spoju“, cijela stvar je nešto kao fatamorgana - budi maštu, ali je objašnjiva. Po nekim teorijama, pretpostavlja se da je to ustvari blaga "zbrka u glavi" kada tekući doživljaj ili neki njegov fragment bude istovremeno „prekopiran“ i u memoriju. Drugi dio mozga odjednom detektira poklapanje: događaj u tekućoj memoriji se poklapa sa događajem u arhivskoj memoriji i šalje signal uzbune- Déjà vu. 70% ljudi je iskusilo Déjà vu! To je zapravo prilično rijedak fenomen, za koji gotovo da ne postoji naučno objašnjenje, jer ga je teško vještački uzrokovati u laboratoriji i posmatrati. U novije vrijeme, istraživači su otkrili da je ovaj fenomen moguće proučavati uz pomoć hipnoze. Postoje 3 tipa fenomena Déjà vu (prema Arturu Fankhouseru): 1. Deja vecu: Ovo sam već doživio 2. Deja senti: Ovo sam već osjećao 3. Deja visite: Ovdje sam već boravio Snovi, reinkarnacija i astralna putovanja ranije su bili upotrebljavani kako bi se ovaj doživljaj objasnio. Drugo objašnjenje daju stručnjaci koji smatraju da je dovoljno da osoba pročita detaljan opis nekog mesta i kada kasnije posjeti to mjesto – osjetiće kako ga izuzetno dobro poznaje. Parapsihologija Déjà vu se povezuje sa proroštvom, sposobnostima predviđanja i abnormalnih emotivnih percepcija i često predstavlja znak posebnih sposobnosti u narodu. Također se povezuje sa vizijama i proročanstvima poteklim iz prethodnih života. Snovi kao uzrok Neki misle da je Déjà vu u stvari posljedica pamćenja snova. Najčešće se ne sjećamo snova koje sanjamo, već samo nekih njihovih dijelova. Ti dijelovi mogu biti sačuvani u dugoročnoj memoriji. Na taj način, postaje moguće da Déjà vu izazove pamćenje davno sanjanih slika i kombinacije tih slika sa elementima trenutnih doživljaja u budnom stanju.   Amela Ravkić  
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus