Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Predstavljen prvi pravi Anti-magnetski sat

NEWS

OBJAVLJENO:
27.02.2013. u 00:00

Neposredno prije početka SIHH sajma, Omega je održala službenu konferenciju za novinare na kojoj je predstavila prvi sat koji je u potpunosti otporan na magnetska polja veća od 1.5 Tesla, odnosno preko 15.000 Gauss-a. Detalje o novom modelu i mehanizmu pročitajte u nastavku.

  Neposredno prije početka SIHH sajma, Omega je održala službenu konferenciju za novinare na kojoj je predstavila prvi sat koji je u potpunosti otporan na magnetska polja veća od 1.5 Tesla, odnosno preko 15.000 Gauss-a. Detalje o novom modelu i mehanizmu pročitajte u nastavku. Htjeli mi to ili ne, svake godine smo sve više izloženi uređajima koji nekoj mjeri emitiraju magnetska polja. Uzmimo samo vrlo popularan Apple iPad tablet koji u sebi sadrži preko desetak magneta kako bi omogućio normalan rad iPad covera. Mislite da je to neznačajna činjenica, probajte samo ostaviti svoj mehanički sat na poleđinu iPada na nekoliko minuta (nemojte ukoliko ne želite posjetiti urara). Iako mehanički satovi pružaju neku zaštitu od magnetskih polja, vrlo lako se može dogoditi da ga magnetiziramo, što rezultira ili ekstremnim kašnjenjem/ubrzanjem nemirnice ili kompletnim zaustavljanjem sata. Prvi anti-magnetski sat koji je Omega predstavila je bio Railmaster, 1957. godine. Taj sat je imao čak dva kućišta kako bi donekle pružao zaštitu od magnetskih polja. Na tržištu postoji nekoliko modernih satova, među kojima su poznatiji Rolex MilGaussi IWC Ingenieur koji imaju integriran Faraday kavez kako bi ih štitio od jakih magnetskih polja. I ta stvar funkcionira, međutim do svega 1000 Gaussa. Ako uzmete u obzir da normalni magneti koje možemo naći u kućanstvu i našim elektroničkim uređajima imaju jačinu oko 100 Gaussa, stvar ne izgleda tako loše. Međutim, ti satovi su većinom malo većih dimenzija, kako bi Faraday kavez stao u njih. A i s druge strane, što je sa ljudima koji moraju biti kraj jakih magnetskih polja jer im je jednostavno to posao?   [gallery ids="21938,21939,21940,21941,21942,21943"]   Omega je tu totalno okrenula priču. Umjesto da razviju novi tip kaveza koji bi štitio od magnetskih polja, razvili su mehanizam napravljen od materijala na koje nikako ne utječe magnetsko polje. Službeno nazvan calibre 8508, mehanizam je postavljen u aktualni Aqua Terra model koji po izgledu izuzetno sličan originalnom modelu, uz izuzetak dvobojne sekundarke. S obzirom da je kompletni razvoj mehanizma još uvijek u testnoj fazi, još uvijek nije pokazano da je postignuta otpornost na polja do 15.000 Gaussa. Međutim, prikazano je kako magnet od 5.000 Gaussa nema nikakav utjecaj na rad mehanizma, što je samo po sebi izuzetan rezultat (Rolex i IWC bi odmah prestali raditi). Službeno predstavljanje se očekuje u aprilu na Basel sajmu, a čak je i poznata cijena koja iznosi nešto iznad 5800 CHF. I ono najvažnije, Omega planira kroz par godina integrirati tu tehnologiju na sve svoje in-house mehanizme. Ako je to istina, svaka čast Omegi!   Armin Sajnica
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus