Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Aida Korman: Kolekcija posvećena kraljici Katarini

NEWS

OBJAVLJENO:
07.04.2013. u 22:06

U srijedu u 12 sati na glavnoj bini u hali 1, na Internacionalnom sajmu gospodarstva 2013. u Mostaru, Aida Korman prezentirat će svoju rimsku kolekciju Ad Modum Bosniesem, posvećenu posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić, u vidu modne revije. Ova tema srednjevjekovne Bosne, kraljice Katarine, mode i etno motiva, savršeno se uklapa uz temu Sajma - Turizma, Mode i Vina, te uz dodjelu nagrada vinarima.

kraljica katarina U srijedu u 12 sati  na glavnoj bini u hali 1, na Internacionalnom sajmu gospodarstva 2013. u Mostaru, Aida Korman prezentirat će svoju rimsku kolekciju Ad Modum Bosniesem, posvećenu posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić, u vidu modne revije. Ova tema srednjevjekovne Bosne, kraljice Katarine, mode i etno motiva, savršeno se uklapa uz temu Sajma - Turizma, Mode i Vina, te uz dodjelu nagrada vinarima. U spisima Venecijanske republike pred kraj XIV vijeka govori se o načinu oblačenja poznatim pod nazivom alla bosnese ili Ad Modum Bosniesem. Jedna od protagonista ovog načina oblačenja bila je bosanska kraljica Katarina koja je u Rimu živjela do svoje smrti 1478. Sahranjena je u Santa Maria d’Ara Coeli gdje se i danas nalazi njen kip u mramoru u prirodnoj veličini.   Bogatstvo emocija i kreativnosti modne kolekcije Aide Korman, dočarano je kroz modele dizajnereke koji su slijedili životni put kraljice bosanske - od mlade kraljice djevojke Katarine, do “crne vile” kako su je u narodu zvali zbog njene duge crne kose. Kraljica je često bila viđena kako šeta kroz šumu i zaustavlja se i ulazi u kuće seljaka i uči njihove žene i djecu da pišu. I dan danas pričaju se legende i intrigantne priče o najvoljenijoj bosanskoj kraljici. U svom testamentu kraljica Katarina je ostavila bosansko kraljevstvo Vatikanu kao i plašt koji je sama vezla i kraljevski mač. Danas, u dijelu Bosne gdje živjela kraljica, postoji tehnika veza koja nosi njeno ime. Boje kolekcije Ad Modum Bosniesem su prirodne: svijetle drveta ili sirovog pamuka, smeđe stare kože, crno ovčijeg krzna. Posebna pažnja posvećena je modnim detaljima u bakru, drvetu, metalu. Vez je ručno rađen, ističu se forme šešira i ornamenata, material je bez, širok 40 cm. Kolekcija Ad Modum Bosniesem Aide Korman je plod detaljnog istraživanja, posjete najzabačenijim krajevima Bosne i Hercegovine kako bi se oživjeli i sačuvali korijeni kraljevskog grada, motivi sa tetovaža žena, starica koje prekrivaju kosu sa crnim maramama skromno vezenim u nadi i vjeri u povratak kraljice. Ova kolekcija je pokušaj i želja da se sačuvaju prastare tradicije bh. zanatskih rukotvorina. Cijela kolekcija se pozabavila životnom pričom kraljice Katarine kao zajedničkom pričom žena Bosne i Hercegovine i u isto vrijeme identifikacijom svake žene u kraljici. Najvažnije prezentacije, između mnogobrojnih širom Evrope, kolekcija “Ad Modum Bosniesem“ Aide Korman doživjela je u Rimu na Sedmici visoke mode i u Dubaiju u World Trade Centru.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus