Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Filma "Epizoda u životu berača željeza" otvara 19. Sarajevo Film Festival

NEWS

OBJAVLJENO:
09.05.2013. u 00:33

Sarajevo Film Festival sa zadovoljstvom objavljuje da će svoje 19. izdanje otvoriti filmom EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, bh. reditelja i scenariste Danisa Tanovića. Festival će biti otvoren u petak, 16. augusta paralelnim projekcijama ovog ostvarenja u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej.

berlon ta Sarajevo Film Festival sa zadovoljstvom objavljuje da će svoje 19. izdanje otvoriti filmom EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, bh. reditelja i scenariste Danisa Tanovića. Festival će biti otvoren u petak, 16. augusta paralelnim projekcijama ovog ostvarenja u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej. "I ove godine, na našu veliku radost, nastavljamo tradiciju otvaranja Festivala bosanskohercegovačkim filmom. Za nas je zadovoljstvo utoliko veće, jer se radi o novom filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića, koji je nagrađen prestižnim priznanjima Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu", rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. Film EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA svjetsku premijeru je imao u okviru Takmičarskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu gdje je nagrađen sa dva Srebrna medvjeda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija. “Ovaj film je rekonstrukcija stvarnih događaja, a namjera mu je da pokaže diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice. Mislim da je potrebno da ova priča bude viđena, ne samo da bi se pokrenule diskusije o našem društvu i svim vrstama otuđenja i diskriminacije koje su u njemu prisutne, nego da se kroz emocionalno shvatanje stanja žrtve dođe do momenta u kojem ćemo sami sebi postaviti pitanje: Kakvi smo to ljudi postali?“, ističe reditelj i scenarista Danis Tanović.  
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus