Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Uzroci privlačnosti

NEWS

OBJAVLJENO:
18.05.2013. u 15:10

Jeste li se ikada pitali koji je razlog pa nas privlači suprotni spol? Ili šta je razlog zbog kojeg smatramo nečije tijelo potpuno neodoljivim i često maštamo o toj osobi, pa i u seksualnom smislu?

Jeste li se ikada pitali koji je razlog pa nas privlači suprotni spol? Ili šta je razlog zbog kojeg smatramo nečije tijelo potpuno neodoljivim i često maštamo o toj osobi, pa i u seksualnom smislu? Da bismo razumjeli odgovor na ova ta pitanja moramo shvatiti nauku o ljubavi.   Evolucijska potreba Iako ova teorija ne može igrati veliku ulogu u našem umu i našim stvarnim životima, to je zapravo ono što nauka o evoluciji govori i to se objašnjava u dobroj mjeri zakonima privlačnosti i ljubavi.   Uloga hormona Hormoni su oblik hemijskih spojeva u našem tijelu koji postoje u različitim fazama života i vremena. Poznata studija uočila je da je prva faza ljubavi požuda, a druga i treća atrakcija. Ti različiti stupnjevi su pod utjecajem različitih hormona u našem tijelu, kako je objašnjeno u nastavku.   images love_brain Faza I - Požuda Ovo je prva faza ljubavi, gdje pokušavamo postati predmet požude suprotnog spola,  postajemo svjesni da nas interesira (samo) „ ta osoba“,  i zasititi naše tjelesne želje. Ova faza je uglavnom povezana sa seksualnim fantazijama koje ljudsko biće nosi u njegov / njezin um. Spolni hormon koji utječe ili uzrokuje ovu fazu je testosteron i estrogen kod mužjaka i ženke. Faza II - Atrakcija Osobi je u potpunosti u mislima njegov / njezin ljubavnik, i skoro pa ne mogu misliti ni na što drugo. Hormoni koji igraju svoju ulogu u takvom emocionalnom stanju su sljedeći:   Dopamin: Dopamin je hormon koji djeluje kao neurotransmiter. Kada se ovaj hormon aktivira, individualno iskustvo je slično osjećaju koji se osjeti prilikom uzimanja droge! To dovodi u valu ugodne osjećaje, dodatnu energiju i fokus. Potreba za snom i uzimanje većih količina. Adrenalin: Proces pada gdje tijelo karakterizira navalu adrenalina u krvi. To utječe na vašu reakciju na stres, ubrzan rad srca i suhoću usta. Ovo su mogući pokazatelji procesa zaljubljivanja.   Faza III - Prilog To se smatra posljednjom fazom ljubavi . Znanstvenici vjeruju da postoje dva hormona koji imaju ulogu da nam „pokažu“ taj osjećaj - oksitocin i Vassopressin.   Amela Ravkić
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus