Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Eros – grčki bog ljubavi VS. današnji muškarci

NEWS

OBJAVLJENO:
08.07.2013. u 18:02

Platon kaže da Eros simbolizira iskrenu i duhovnu ljubav. Eros je grčki bog ljubavi, predstavljen je kao krilati, lijepi dječak s lukom. Grci su ga smatrali tvorcem svega što je lijepo u životu.

 Platon kaže da Eros simbolizira iskrenu i duhovnu ljubav. Eros je grčki bog ljubavi, predstavljen je kao krilati, lijepi dječak s lukom. Grci su ga smatrali tvorcem svega što je lijepo u životu. Bio je i simbol prijateljstva i težnje za istinom, dobrotom i ljepotom. Eros se često identificira s ljubavlju uopšte. U našoj civilizaciji muškarci su naučeni da potiskuju i kriju svoje emocije, pa im je princip Erosa prilično neshvatljiv. Muškarcima vrlo često društvo oduzima pravo da (javno) budu emotivni i iskreni u izražavanju svojih duševnih potreba, pa na taj način među muškarcima naše civilizacije – gledano u globalu - postoji problem primjetno slabije razvijene emotivne inteligencije, koji se očituje u povremenoj emocionalnoj hladnoći koju neki očevi iskazuju prema svojim sinovima, kao i prema svojim suprugama kojima ne znaju iskazati nježnost i toplinu, jer smatraju da su to ” ženski ” modeli ponašanja, i da su kao takvi za muškarca neprilični i neprihvatljivi. Nisu svi muškarci ovakvi, ali veliki broj još uvijek jeste upravo zbog „odsustva“ principa Erosa na kolektivno-duhovnim nivoima naše psihe. U našem materijalnom svijetu uvijek će postojati neki hijerarhijski sistem koji će težiti da nam kroz odgoj nametne različita pravila i ograničavajuće obrasce ponašanja, uz koje ćemo odrastati u uvjerenju da smo ” griješni ” i ” nepotpuni ”, a mnogi ljudi se onda upravo iz tog straha od sebe samih i svog potisnutog, ” griješnog ” bića nikad neće usuditi da dublje istraže svoje prave potrebe i razviju svoju individualnu kreativnost, koja će učiniti da metaforički budu ” ravni bogovima ”, odnosno, svim onim autoritetima koji su im nametnuli svoj sistem vrijednosti i od kojih zavisi njihovo ponašanje. Današnji muškarci u susretu sa raznim autoritetima koji su im nadređeni, često potiskuju svoje pravo biće i glume lažnu skromnost pred raznim vladarima, kao i strogim očevima, a zapravo nisu svjesni da osiromašuju vlastitu dušu, kao što će istovremeno početi povrjeđivati i žene koje se budu nalazile kraj njih, također tražeći od njih da se umjesto Erosovoj igri, podrede principu društveno konstruiranih rodnih uloga i raznim, ograničavajućim društvenim pravilima.   3974829-eros-and-love   Amela Ravkić        
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus