Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

U Sarajevu otvorena izložba haljina "Zakopčaj me selotejpom"

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
23.03.2014. u 17:02

Neobične kreacije od recikliranih materijala

Izložba haljina od ambalažnih materijala "Zakopčaj me selotejpom" svečano je otvorena u subotu otvorena i u Sarajevu, a trajat će do 14. marta.

Naime, nakon Zagreba i Beograda, edukacijski projekt "Ambalaža - proizvod - potrošač - zaštita okoliša", čiji je središnji dio izložba haljina od ambalažnih materijala "Zakopčaj me selotejpom", stigao je i u Sarajevo. 
 
Treću po redu izložbu organiziraju firma Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus - IatT i stručni časopis Ambalaža/REGprint.  
 
Cilj projekta je istaknuti značaj ambalaže kao neodvojivog dijela proizvoda, promovirati proizvod, a prigodnim opisima koji će stajati uz svaku haljinu informirati i educirati potrošače o ambalaži, njenim funkcijama, značaju, oznakama, s posebnim naglaskom na važnost pravilnog zbrinjavanja i zaštitu okoliša.  
 
Haljine izrađene od ambalažnih materijala renomiranih brendova na bosanskohercegovačkom tržištu, izložene danas u BBI Centru, proizašle su iz umjetničkih vizija priznatih bosanskohercegovačkih modnih dizajnera koji iskorak u područje ambalažnih materijala smatraju velikim izazovom. 
 
Tihana Lešić, koordinatorica projekata ambalaže u Institutu za ambalažu i tiskarstvo Tectus - IatT kazala je danas da je izložba u Sarajevu organizovana nakon vrlo uspješnog projekta provedenog u Zagrebu i Beogradu. 
 
"Radi se o projektu koji je namijenjen edukaciji potrošača šire javnosti u smislu ambalaže i ambalažnog otpada. Znamo da ambalaža kao takva ima mnogo svojih funkcija u zaštiti proizvoda ali neka problematičnija funkcija je što kad ona postane otpad", pojasnila je Lešić. 
 
Kako je kazala, cilj je potrošaču približiti svijest da ambalažu može što kasnije pretvoriti u otpad, a i kada postane otpad kako njome pravilno raspolagati. 
 
"Institutu za ambalažu i tiskarstvo Tectus - IatT iz Zagreba već 20 godina intenzivno prati ambalažnu grafičku industriju, a ovaj projekt je edukativni projekt, usmjeren na širu javnost", pojasnila je Lešić. 
 
Odgovarajući na pitanje zašto su se odlučili za haljine ona kaže da je to zato što ambalaža odijeva proizvod, a haljine odijevaju nas. 
 
Pomoćnik direktora za prodaju i marketing Ekopaka Zoran Rifelj kazao je da je prvi put u Sarajevu organizovan jedan ovakav neubičajan događaj. 
 
"Ekopak se ovdje pojavljuje kao prijatelj projekta i sa oduševljenjem je prihvatio učešće u ovom projektu. Prvenstveno zbog promocije načina, odnosno primjene ambalaže na ovaj kreativan način podižući na taj način javnu svijest o važnosti recikliranja ambalaže", pojasnio je Rifelj. 
 
Svi posjetitelji BBI centra koji u vrijeme trajanja Izložbe prošeću Trgom "Zakopčaj me selotejpom" moći će glasati za njima najljepšu haljinu ubacivanjem popunjenih glasačkih listića u kutiju u prostoru izložbe. 
 
 Pretposljednji dan izložbe, bit će proglašena najljepša haljina, te će biti nagrađen najsretniji glasač i dizajner pobjedničke haljine ali će se dodijeliti i priznanja vlasniku i dizajneru pobjedničke haljine

Slični članci
Kriterion:   Modni   peformans  "Waste   is taste"
Kriterion: Modni peformans "Waste is…
Performansom članova Udruženja umjetnika „Bellarte“ u kinu Kriterion u Sarajevu…
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus