Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Nina Varga Khan bh.dizajnerica - "Budite samokritični, a ako ne znate potražite savjet"

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
28.03.2014. u 15:03

Nina Varga Khan, modna je dizajnerica čije ime se često spominje po bh. modnim krugovima. Njene komade iz limitirane kolekcije "Mer" s ponosom su nosile naše dame na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Međutim, za njeno ime smo čuli mnogo ranije. Ova mlada Zeničanka, sa samo šest godina odselila je u Holandiju, gdje je sticala osnovno obrazovanje, a ljubav prema modi i dizajnu, odvela ju je na privatnu modnu akademiju "Artemis" jednu od najboljih u Holandiji.

Razgovarala: Sandra Jamaković

Ova bh.dizajnerica sa samo 15. godina počela se baviti modelingom. Kako ističe nikada nije maštala  o tome da postane svjetski slavna poput ostalih modela, to joj je bio jedan od načina kako da zaradi novac, koji joj je bio potreban za obrazovanje.

Za sebe kaže da je perfekcionista, suviše direktna, ambiciozna i vodi se jednostavnom tezom hard work, with a goal . 

Ljubav prema dizajnu, je isto kao i talenat, ili ga imaš ili ne, za Ninu slobodno možemo reći ovo prvo. Suknja od kišobrana, prvo je što je dizajnirala, i to je bio rad za prijem na akademiju. Inspiracija su joj arhiktetura, umjetnost, knjige, muzika, ljudi,  razne kulture, texture, konceptualni dizajneri, a  jedan od omiljenih Martin Margiela!

Iz perioda kada se bavila modelingom nosi samo najljepše uspomene.

" Razna putovanja, ljudi, i mali milion fotografija. Sve mozeš imati, pa nemati, ali putovanja su bogatstvo koje ti niko ne može oduzeti, putovanja ti daju da imaš širi pogled na svijet, da si open minded! Upoznala sam toliko zanimljivih ljudi, što inače ne bih nikad. I dan danas suradjujem sa dosta tih ljudi. Modeling je na jednom sasvim drugom levelu nego kod nas! Ne može se ni porediti, pa čak ni ista riječ (modeling) se ne može koristiti! Modeling je jedan kreativan posao, sa svojim šarmom."

Za naš portal Nina govori o blogerima, modnoj sceni u našoj zemlji, kao i planovima za budućnost.

S obzirom da ste završili akademiju u Rotterdamu, i da ste u Holandiji živjeli od svoje 6 godine, pretpostavljam da ste dobro upoznati sa modnom scenom te zemlja. Da li možete napraviti neku usporedbu sa našom, ili kratki osvrt na istu ?

Ljudi se trude kod nas, ali nema se taj vanjski (svjetski) štih, kod nas je sve slično, nema nešto drugačije, nešto neobično, sve se napamet radi bez puno istraživanja i filozofije. Kako ćemo .. lako ćemo. Sve je copy paste.

Da li su Bosanke modno osvještene ?

Ima djevojaka samo što je jako mali broj. Vidim da se trude, ali drugo je biti dotjeran, sredjen, a to su pretežno sve naše žene/djevojke, ali modno osvješten to je nešto sasvim drugo!!

S obzriom da suradjujete sa blogericom Ajlom Hodžić, šta mislite o pojmu blogera u svijetu ?

Ajla Hodžić  je zaista talentovana, ona ima taj vanjski štih! On se ne može opisati, ali se može vidjeti!  Ajla zrači, to što obuče zna iskombinovati, ona to zna iznjeti na pravi način, i fotografije su sa toliko puno stila i atmosfere. Kvalitet, jednom rječju ! Blogeri u svijetu, takodjer ih ima manje kvalitetni i kvalitetni. Samo što mislim da su blogeri postali sve više looka likes a real model, zvijezde, jer imaju perfektnu figuru, kosu, lice, šminku, da čak više nije toliko ni bitno na kraju šta oblače već kako izgledaju. A kao što znamo, neko ko dobro izgleda, pa i vreću da obuče dobro će mu stajati i privlačno je za oko, a tu i kreće  problem jer to onda daje lažnu sliku. Djevojke koje gledaju blogove, misle: 'i meni ce to super stajati' medjutim nece, i tu kreće modna katastrofa. Nije baš sve za svakoga. Ali zato treba biti jako samokritičan i znati šta možeš iznjeti, a šta ne. I zato izdvajam Ajlu Hodžić i Vladana Gavrić,  koji žive svoju filozofiju, ali na kvalitetan način.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Spremate li nešto novo ?

Naučila sam da je te stvari najbolje držati sam za sebe – ''work hard in silence, Let success make the noise!'' A kao modni dizajner bi bilo čudno da ne spremam nešto novo, ili da nemam planove za budućnost, kakav je onda to dizajner?  :)

I za kraj, da li ima nešto što bi željeli poručiti čitateljima style.ba portala ?

Čitati ne samo slike gledati!

Da se udube malo više u svjetsku( vanjsku) modu. Martin Margiela  naprimjer, na prvu vam se neke stvari neće dopasti, ali kad znate priču iza toga, onda se morate zaljubiti, morate ući u srž i biti open minded. Nije dovoljno samo pogledati sliku, a pogotovo ne odmah negativnu kritiku davati. I budite samokritični, a ako ne znate onda potražite savjet.

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus