Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Čarolija u najmanjoj zemlji sa najviše užitaka

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
18.07.2014. u 10:25

IZVOR:
Sandra Banjac

Ljetovanje u Crnoj Gori

Već na samom ulasku u Crnu Goru posjetitelj jedne od najmlađih država Evrope dobiva pravu sliku o zemlji u koju ulazi. Zemlja je to dobrih ljudi, fenomenalnih pejzaža, neodoljivih delicija i nezaboravnih provoda

Već na samom ulasku u Crnu Goru posjetitelj jedne od najmlađih država Evrope dobiva pravu sliku o zemlji u koju ulazi. Zemlja je to dobrih ljudi, fenomenalnih pejzaža, neodoljivih delicija i nezaboravnih provoda

Zemlja kontrasta koja obiluje prirodnim ljepotama, historijskim spomenicima i sunčanim vremenom tokom cijele godine.   To  je   Crna  Gora.

U aranžmanu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u Bosni i Hercegovini grupa bh. novinara osjetila je sve čari crnogorskog primorja. Spoj morskog šarma, gostoprimljivih domaćina, pristupačnih cijena, izvrsne hrane i ludog noćnog provoda čini ovu zemlju jedinstvenom, originalnom i poželjnom destinacijom za ljetovanje.

Za one koji uživaju u ludom noćnom provodu, Budva je nezaobilazna destinacija u kojoj nećete provesti ni trenutak vremena dosade. Nadomak grada svjetlosti i provoda nalazi se impozantni, divljenja vrijedan Sveti Stefan. Spoj tradicije, luksuza, domaćeg i modernog, ovaj otok čini jedinstvenim. Za jednu noć na ovom idiličnom ostrvu potrebno je izdvojiti od 750 do 3.500 hiljade eura.
Svet Stefan ima 118 vila koje su zadržale srednjovjekovnu arhitekturu, međusobno su povezane uskim kamenom popločanim ulicama, ukrašenim  mediteranskim rastinjem.
Sljedeća destinacija je Bar, grad maslina, pomorska kapija Crne Gore, vjekovno ognjište suživota, bez obzira na vjeru i naciju. Bar predstavlja spoj modernog, tradicije i ljepote. Njegovi stanovnici kažu da je to grad koji čuva bogatu kulturno-historijsku tradiciju jer su neki od najznačajnijih civilizacijskih dometa na prostoru Crne Gore, nastali u Baru. Nezaobilazna destinacija za posjetiti je i Stari grad Bar, smješten u podnožju planine Rumije, na krečnjačkoj stijeni, s pogledom na prostranu ravnicu. Osobenost Starog grada Bara ogleda se u njegovom položaju jer nije kraj mora kao ostali primorski gradovi, što mu daje posebno obilježje, a ostaci nagovještavaju da se radilo o gradu izuzetne i produhovljene ljepote. Na samom jugu države je Ulcinj, grad sa plažom dugom preko 12 kilometara. Osjećaj da ste na jednoj od egzotičnih, svjetski poznatih, plaža je veoma prisutan.

Obilazak Boka kotorskog zaliva doživljaj je koji se teško zaboravlja. Tivat, najmlađi grad Boke Kotorske, smješten je u centralnom dijelu Zaliva, u podnožju ekološke oaze brda Vrmac. Prema jednoj teoriji, ime grada izvedeno je od imena ilirske kraljice Teute koja je ovdje imala ljetnikovac. Po drugoj, naziv Tivat potiče od Theudo, što može biti skraćeno ime nekog hrišćanskog sveca ili kraći oblik od Theos doros – Božiji dar.
Grad sa više od 255 sunčanih dana tokom cijele godine i ugodnom temperaturom mora omogućava da sezona kupanja u Tivtu traje od maja pa do oktobra. Tivatska rivijera raspolaže sa nekoliko plaža od kojih su najpoznatije Kamelija, Kukoljina, Račica i nezaobilazna Plavi horizont, plaža koja obiluje veoma sitnim pjeskom pogodnim za liječenje reumatskih oboljenja.

Kulinarski specijaliteti

Crnogorska kuhinja je proizvod duge istorije ove države. Ona predstavlja mješavinu Jadrana i Orijenta. Najviše uticaja je došlo iz Italije, Turske, Vizantijskog carstva, odnosno Grčke, kao i iz Mađarske. Specijaliteti su: jagnjeće ili jareće pečenje, sir i kajmak, bistra riblja supa, ćevapi, pršuta (dimljena šunka), a kao uz sve to idu rakija i vino. Sigurno najbolje specijalitete u jednom od najboljih crnogorskih restorana ćete kušati u prekrasnom ambijentu nacionalnog restorana „Konak“ koji se nalazi na četrvtom kilometru magistralnog puta Cetinje-Budva. U sklopu restorana postoji konoba, salon i bašte. Ponuda ovog restorana su crnogorski specijaliteti, te kontinentalna i primorska kuhinja

Nemojte propustiti

Probati maslinovo ulje u Baru gdje se nalazi najstarije maslinovo drvo na svijetu (staro oko 2000 godina). Posmatrajte ptice u oblasti Skadarskog jezera, u Zetsko-skadarskoj dolini. Tamo obitava nekih 270 vrsta, od kojih su mnoge ugrožene ili rijetke. Prošetajte se čuvenim Botaničkim baštama u Kolašinu, koji se nalazi u divljini planina Bjelasice, Sinjajevine, Vučja i Ključe, a sadrži mnoge rijetke planinske biljke. Pješačite, vozite bicikl, kajak, splavarite ili jedrite padobranom u predivnom Durmitorskom nacionalnom parku, kojem je dodeljen status Uneskove Svjetske baštine zbog njegovih ledenih pejzaža, visokih vrhova, gustih borovih šuma i nekih od najdubljih kanjona u Evropi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus