Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Film Esme Sarić na ovogodišnjem SFF - u

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
20.08.2014. u 11:22

Studentica režije kroz film oživila stari zanat

U svijetu gdje moderna tehnologija sve više uzima maha, gdje se prozvodi prave sa ciljem da funkcionišu tek toliko da budu ispravni do isteka garancija, stare zanatlije koje svoje proizvode prave ručno, su postale samo mit. Međutim, mali broj zanatlija se i dalje opire okrutnom zubu vremena i predano rade kako bi uslužili pojedine mušterije koje takve proizvode znaju cijeniti.

Kako bi podigla svijest građana ove države, Esma Sarić, mlada studentica režije je odlučila da za svoj dokumentarni film snimi život i posao jednog od starih zanatlija. Nedim Saračević je posljednji oštrač noževa u Sarajevu i njegov život je sve osim lagan.

 

„Dugo sam razmišljala o temi svog filma i na prijedlog svog profesora, Nenada Dizdarevića, sam izabrala temu starih zanata kao fokus filma. S obzirom da su neki od zanata, poput kujundžija i kazandžija, već toliko puta obrađeni u pjesmama i filmovima, odlučila sam da posvetim pažnju nekim manje poznatijim zanatima. Čistim sticajem okolnosti, put me doveo do ulice Čulhan br. 4 i male radnje od 4 kvadratna metra, gdje sam dobila priliku da radim sa oštračem, Nedimom, iako on i nije bio toliko oduševljen idejom da se radi film o njemu jer, kako on sam kaže, i nije toliko interesantan. Kako se pokazalo na kraju, ta činjenica ne može biti dalje od istine.“, kaže Sarić.

Cilj ovog filma je podizanje svijesti građana o ovoj izumirućoj djelatnosti, kao i činjenica da naša država ne čini ništa kako bi im pomogla, iako su oni, ne samo najbolji majstori, nego i turistička atrakcija za sve koji dolaze u posjet našoj državi.

„Žalosno je vidjeti da pravi majstori, kao što je Nedim, jedva krpe kraj sa krajem bez ikakve pomoći vladinih institucija. Nadam se  da će im ovaj film skrenuti pažnju na te ljude i osigurati svjetliju budućnost koju oni itekako zaslužuju.“, naglašava mlada, dvadesetjednogodišnja studentica.

Film će svjetlo dana ugledati u sklopu dvadesetog Sarajevo Film Festivala, 21-og augusta ove godine. Sve informacije o filmu možete naći ovdje:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus