Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Da li znate šta je ALS?

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
27.08.2014. u 11:03

Amiotrofična lateralna skleroza

Većina ljudi još uvijek ne zna kakva je bolest koja se zbog slavnih osoba našla u središtu zanimanja javnosti.

Šta je ALS, bolest zbog koje se slavni zalijevaju ledenom vodom?

Zahvaljujući slavnim osobama širom svijeta, koje se već sedmicama polijevaju kantama ledene vode, skrenuta je pozornost javnosti na bolest o kojoj većina gotovo ništa ne zna. Riječ je o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi koja se još naziva i bolest Loua Gehringa, prema slavnom igraču bejzbola kojemu je dijagnosticirana 1939.
 
Amiotrofična lateralna skleroza je neurološka bolest koja dovodi do paralize mišića, invalidnosti te na kraju smrti. Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a očituje se propadanjem donjega, odnosno gornjega motornog neurona s posljedičnom progresivnom mišićnom atrofijom. Iako svako može oboljeti od ALS-a, bolest najčešće pogađa osobe srednje životne dobi. Procjenjuje se da jedna do dvije osobe na sto hiljada stanovnika oboli od ove rijetke bolesti.
 
ALS je neizlječiv, a uzrok još uvijek nije tačno poznat. Nagađa se da nastaje zbog nasljednih faktora, starosti i spola. Istraživanja naime pokazuju da se ALS češće javlja kod muškaraca. No naučnici proučavaju i druge moguće uzroke, poput mutacije gena, hemijske neravnoteže, lošeg imunološkog odgovora te abnormalnih proteina. Kako pokazuju neka istraživanja, pušenje povećava rizik za amiotrofičnu lateralnu sklerozu, kao i izloženost olovu.
 
Neugodni i bolni simptomi
 
Rani simptomi bolesti očituju se kao slabost u mišićima, grčenje ili trzanje u rukama i nogama. Javljaju se problemi s podizanjem stopala, a u nogama i rukama može se osjećati neprestana slabost. Usto, oboljela osoba može početi nerazgovijetno govoriti, otežano gutati te osjećati grčeve u rukama, ramenima i jeziku.
 
Kako bolest napreduje, simptomi se pogoršavaju. Oboljeli gube sposobnost hodanja, gutanja i govorenja, a na kraju i disanja. Posljednju fazu bolesti karakterizira potpuna paraliza, ali mozak oboljelog i dalje normalno funkcioniše, piše Tportal.hr. Oboljeli sve vrijeme osjećaju vrlo neugodnu bol, poput one koju ljudski organizam osjeti kad ga se polije ledenom vodom. Upravo zato se slavne osobe polijevaju – da barem na nekoliko sekundi osjete osjećaj s kojim oboljeli neprestano žive.
 
Lijeka nema, bolest se samo usporava
 

Amiotrofičnu lateralnu sklerozu nije lako dijagnosticirati jer simptomi mogu nalikovati nekim drugim neurološkim bolestima. Istraživanja pokazuju da je za dijagnozu potrebno čak i godinu dana. Pretrage uključuju analizu krvi i urina, testiranje elektrodama koje se uvode u mišić, magnetsku rezonancu te mišićnu biopsiju.
 
Budući da za ALS nema lijeka, liječenjem se zapravo želi spriječiti napredovanje bolesti. Najčešće se koristi lijek riluzol koji smanjuje razinu glutamata u mozgu te tako usporava napredak bolesti. Liječnici nerijetko oboljelima prepisuju i lijekove protiv boli, depresije i umora. Oboljele se šalje i na fizikalnu te govornu terapiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus