Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Maksim Mrvica održao spektakularnu turneju u BiH

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
11.10.2014. u 22:19

Veliki klavirski virtuoz svirao koncerte za pamćenje

Velikim solističkim koncertom u Tuzli završena je spektalurna, dugo očekivana turneja klavirskog virtuoza Maksima Mrvice u BiH.

Nakon što je spektakularnim koncertom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici započeo turneju po BiH famozni i  u svijetu čuveni Maksim Mrvica je stigao u Sarajevo.

Njegov izlazak na scenu u do posljednje   stolice popunjenom Bosankom kulturnom centru, mnogobrojna publika pozdravila je dugotrajnim aplauzom, a virtuoz na klaviru izveo je svoj 90 minutni program koji predstavlja retrospektivu njegovih deset crossover studijskih albuma.

U kratkoj pauzi prikazan je dio BBC-ovog dokumentarnog filma o ovom sjajnom umjetniku iz Šibenika, a nastavak njegovog nastupa publici je donio nova iznenađenja i dodatni užitak, pa je tako Maksim Mrvica na kraju koncerta ispraćen ovacijama, a ni sam gost iz Hrvatske nije krio svoje emocije i oduševljenje.

Dan poslije, Mrvica je održao solistički koncert domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, a turneja je biti završena nastupom u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli devetog oktobra, kako je bilo najavljeno.  

Inače, veliki  klavirski majstor je  od  sada nekoliko puta nastupao u  našoj  zemlji.  Prvi puta nastupio je u Mostaru 2004 . godine, u okviru Dana Matice Hrvatske u prepunom hrvatskom domu  Herceg Stjepan Kosača, dok je napolju, putem video zida, koncert pratilo preko 5000 Mostaraca. Drugi njegov nastup je vezan za otvaranje Zetra Fetivala u Sarajevu 2006. godine, kada je pred 8000 odušavljenih gledalaca u olimpijskoj dvorani Zetra, priredio sjajan nastup.  Treći  put  je u  našoj  zemlji  nastupao 2007.

O Maksimu Mrvici

Maksim Mrvica je  rođan  u Šibeniku  trećeg  maja  svibnja 1975.
U Šibeniku je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Marije Sekso. Već kao devetogodišnjak počinje javno nastupati, da bi s nepunih dvanaest godina svirao svoj prvi koncert s orkestrom. Inače, prezime Mrvica potječe sa šibenskog otoka Žirja.

Nakon brojnih koncerata u rodnom gradu, 1993. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu te studira u klasi prof. Vladimira Krpana, kod kojega je 1998. godine diplomirao s odličnim uspjehom. Iste godine upisuje jednogodišnji studij usavršavanja na Konzervatoriju Franz Liszt u Budimpešti u klasi prof. Lászla Baranyaya.


Od ožujka 2000. godine usavršava se na konzervatoriju Alexander Skrjabin u Parizu u klasi prof. Igora Laszka.

Nastupao je u svim većim hrvatskim gradovima te u Salzburgu i Beču (Austrija), Genevi (Švicarska), Budimpešti (Mađarska), Parizu (Francuska) i St. Petersburgu (Rusija). Uspješno je snimao za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju. Surađivao je s orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a (Alan Buribaev). Dobitnik je nekoliko nagrada na domaćim i inozemnim pijanističkim natjecanjima, od kojih prve nagrade na Državnom natjecanju učenika glazbe u Zagrebu, Rektorove nagrade Sveučilišta grada Zagreba za akademsku godinu 1997./98., nagrade austrijskog Rotary cluba 1998. godine, prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Nicolai Rubinstein u Parizu 1999., te prve nagrade na pijanističkom natjecanju Portoise u Parizu 2001.

Osim redovnog studija na Akademiji, usavršavao se i na brojnim majstorskim tečajevima aktivno sudjelujući na seminarima kod priznatih svjetskih pedagoga i pijanista kao što su Igor Laszko, Semiom Balshem, Edit Picht-Axenfeld, László Baranyay, Nina Kazimirova, Virginio Pavarana, Sergej Senkov i Christine Paraschos.

Dobitnik je Diskografske nagrade Porin 2002. za najbolji album u kategoriji klasične glazbe.

Godinu dana poslije, upoznaje poznatog estradnog skladatelja Tončija Huljića, koji mu ujedno i piše skladbe, koji ga upoznaje s producentom Mel Bushom, koji je odmah nakon uspjeha s violinističkim kvartetom Bond tražio pijanista koji bi potvrdio stvaranje mješavine popa i klasične glazbe za izdavačku kuću EMI Classics. 2003. godine snimio je svoj najuspješniji croossover album „The Piano Player“, koji je 2004. dobio zlatnu ploču u Maleziji, Kini i Indoneziji te platinum u Tajvanu, Singapuru i rodnoj Hrvatskoj, a u Hong Kongu čak i dvostruki platinum, gdje se album zadržao 12 tjedana na prvom mjestu na HMV International Pop Chart-u.

Sljedeće godine, album „Variations: Part I & II“ dobiva platinum u Tajvanu. Uslijedila je uspješna azijska turneja s Moskovskim simfonijskim orkestrom. Svoj sljedeći album „A New World“, promovirao je u Japanu, a turneja je završila koncertom u zagrebačkoj Šalati. Slijedi album „Electrik“, opisan kao „najcrossoverski“ zbog skladbi koje su žanrovski bile na granici čistog techna i electra, a našla su se, uz 13 skladbi, i 4 remiksa na drugom CD-u s mješavinom techna i electra s house i drum'n'bass glazbom. U studenom 2007. izdaje album naziva „Pure“, s kompilacijom njegovih poznatih skladbi obogaćenim tehnički zahtjevnijim solo-klavirskim aranžmanom, koji obožavatelji nisu dobro prihvatili. Ubrzo je nakon objavljivanja povučen s prodaje zbog sukoba s diskografskom kućom i prodaje manjeg broja primjeraka od očekivanog. U ožujku 2008., Maksim je svojesvrsno to nadoknadio albumom „Pure II“, kao nastavak, s novim klavirskim skladbama, uključujući i crossover verziju skladbe „Victory“ Tončija Huljića, te prvim kompilacijskim albumom „Greatest Maksim“, završavajući tako jedan period svoje karijere. 2010. vraća se novim crossover albumom „Appassionata“, za diskografsku kuću Universal (kupio je EMI), koji određenim odabirom skladbi nije postigao popularnost kao kod prethodnih. Krajem studenog 2012. izdaje album „The Movies“ s crossover obradama skladbi iz filmske glazbe (poznate glazbene teme iz filmova kao što su „Nemoguća misija“, „Kum“, „Pirati s Kariba“, „Gladijator“, „Rocky“, „Kristalna planina“ i dr.), napravivši tako odmak od onog pravca crossover glazbe na koji su obožavatelji navikli i kojim se Maksim proslavio. Koncem kolovoza 2014., objavljena je najava novog albuma zvanog „Mezzo e Mezzo” te promocija na korejskoj turneji u listopadu i studenom. Zasad je najavljeno kako će album sadržavati 7 kompozicija crossover glazbe te Musorgskijeve 'Slike s izložbe' kao dio klasične glazbe (izvor   Wikipedia).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus