Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Potvrđena liderska pozicija CryoSave-a u Evropi i svijetu

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
18.11.2014. u 18:38

Pionir pohranjivanja matičnih ćelija u BiH

Prva banka koja je roditeljima u BiH omogućila pohranjivanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce, CryoSave, zadržala je lidersku poziciju u Evropi i svijetu

Striktne procedure za licence i akreditacije koje moraju da zadovolje banke matičnih ćelija, dovode upravo do osiguranja rada najboljih banaka, a koje postavljaju najsavremenije standarde u oblasti pohranjivanja matičnih ćelija , te konstantno ulažu u napredak i razvoj tehnologije za kvalitetno i dugoročno čuvanje matičnih ćelija. Novo istraživanje tržišta pobrojalo je vodeće banke matičnih ćelija u Evropi i svijetu. Na listi se nalaze sljedeće banke  Cord Blood Registry Systems, Cordlife Group Limited, Cord Blood America, NeoStem , Cryo-Cell International, ViaCord, CryoSave (Esperite NV), Smart Cells International i China Cord Blood Corporation. 

Na listi se nalazi CryoSave prva banka koja je roditeljima u BiH, prije 5 godina, omogućila pohranjivanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce, a koja je zadržala  lidersku poziciju u Evropi i svijetu. CryoSave je jedina banka iz Evrope koja se nalazi na navedenoj listi.

Konkretno u CryoSave-u se trenutno primjenjuju najsavremeniji standardi za pohranjivanje matičnih ćelija. Jedan o standarda je tzv. „Zlatni standard“ koji zahtijeva da se nakon što uzorak krvi pupčane vrpce stigne u laboratoriju, pristupi izdvajanju matičnih ćelija. Ovaj proces predstavlja jedan od najvažnijih segmenata krioprezervacije - zamrzavanja matičnih ćelija.  Izdvajanje matičnih ćelija i metod smanjenjenog volumena smatra se zlatnim standardom  u krioprezervaciji krvi iz pupčane vrpce, među svim vodećim bankama u svijetu. Ovaj proces uklanja neterapeutske ćelije i tako omogućava čuvanje isključivo mononuklearnih ćelija, jedinih ćelija potrebnih za terapiju koje su odmah u slučaju potrebe spremne za upotrebu. Kako bi se provela obrada uzorka vrhunskog kvaliteta koji omogućava da se dobije maksimalna količina matičnih ćelija, CryoSave koristi sisteme SEPAX 2, koji su poznati kao najefikasniji sistemi za izdvajanje matičnih ćelija. Drugi standard koji se primjenjuje u CryoSave-u je sistem dostrukog pohranjivanja gdje se matične ćelije dijele na dva dijela, obezjeđujući tako dodatnu sigurnost za roditelje i mogućnost korištenja uzoraka više puta.

Do sad je oko 5000 porodica iz BiH pohranilo matične ćelije u CryoSave banci matičnih ćelija. Njihovi uzorci se čuvaju u jednoj od 6 laboratorija koje posjeduje CryoSave, smještena je u gradu Nielu, pored Brisela (Belgija), a koja je nedavno proglašena najsavremenijom laboratorijom u Evropi za pohranjivanje matičnih ćelija.

 

Slični članci
CryoSave: Promovisano 3. izdanje besplatnog Priručnika za trudnice
CryoSave: Promovisano 3. izdanje besplatnog…
Priručnik je besplatno dostupan svim trudnicama u Bosni i Hercegovini sa obrađenim…
CryoSave izdvojio 53.820 KM za besplatno pohranjivanje ćelija
CryoSave izdvojio 53.820 KM za besplatno…
Za 12 porodica iz Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“ CryoSave je…
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus