Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

U vinskim podrumima Sulejmana Veličanstvenog

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
18.11.2014. u 20:31

Style.ba u posjeti Vinariji Belje

Priča o 317 godina postojanju Belju je priča o kvalitetu koji traje i jedini je garant opstanka i napretka, bilo da su u pitanju sir, vino ili bilo šta drugo. U Belju su nedavno boravilii bh. novinari koji su onišli 500 godina stare vinske podrume, najsavremeniju vinariju u regionu, te kušali vrhunska vina iz Belja.

Princ Eugen Savojski u Bosni i nije poznat  po  nečemu  pretjerano dobrom. Njegovo  ime  je obično asocijacija na Eugenov pohod iz 1697. na Sarajevo koji mu je priskrbio epitet „Princa Palikuće“, no u  drugim dijelovima  tada velike Austrije, Savojski  je bio  poznat kao veliki graditelj, mecena i poduzetan  vlastelin,  čuven po svojim dvorcima  i kvalitetnim  vinima sa svojih imanja. U Belju, jednom od njegovih imanja  u  Baranji, boravili su nedavno i novinari iz Bosne i Hercegovine i  to na poziv koncerna  Agrokor, odnosno kompanije  Sarajevski kiseljak koja je  odnedavno zastupnik vina Belje  za našu  zemlju.

Put je novinare odveo u Kneževe Vinograde, malo baranjsko mjesto  između Osijeka i  Belog Manastira. U tom mjestu koje na prvi  pogled ne obećava mnogo,  ispod površine se nalazi  pravo kulturno i blago. To su podrumi u kojima se svojevremeno čuvala hrana i vojna oprema sultana Sulejmana   Veličanstvenog  kada je ovaj preko Dunava i Drave krenuo na  sjever,  u osvajanje Budima,  Beča  i cijele zapadne  Evrope. Nedaleko od  ovog mjesta  nalaze se i ostaci mosta preko kojeg su velika osmanlijska vojka i njen vođa prešli Dravu. Da li je Sulejman Veličanstveni  osobno boravio  u veličanstvenim podrumima koje  smo   nedavno posjetili, nije sigurno,  no poznato je da veliki vladar boravio u  blizini i nije isključeno da je možda nekada u pauzi vođenja države  i  ratovanja  svratio u ovaj jedinstveni prostor  i  popio pehar vina.  

- Prvi pisani trag o postojanju ovog podruma povezan je s godinom Mohačke bitke, odnosno prodiranjem Osmanlija prema Zapadnoj Evropi. Oni su podrum koristili u vojne svrhe, odnosno za skladištenje oružja, streljiva, a jedan dio služio je i kao konušnjica. U te namjene podrum je uglavnom korišten tokom 16. i 17. stoljeća, sve do1697. godine, kada su u ovom podrumu proizvedena prva litra vina -  ispričali su nam ljubazni  domaćini.

Eugen Savojski je bio  briljantan vojni strateg, jedan od najboljih vojskovođa kojeg je  Evropa ikada imala. Omiljen  u  Evropi, strah i  trepet za neprijetelje, Savojski je Osmanlijama nanosio  poraz  za porazom, a konačno ih je razbio 1697. u  bici kod Sente. Za tako velike pobjede  austrijski  ga je car  Leopold morao  i prigodno nagraditi. Dodijelio  mu je veliko imanje južno od  Drave, zapadno od   Dunava i  sjeverno od Osijeka. Tako je nastalo vlastelinstvo  Belje  koje postoji i  danas  kao jedno od  najmodernijih  poljovrivredno – industrijskih dobara u Hrvatskoj. Njegov  grb se  satoji  od  dva simbola, dvorca   Eugena Savojskog i broja „1697“, kada je imanje Savojski  i osnovao  ovo  veliko imanje koji u kontinuitetu traje i  danas.  

- Hrabar u ratu, bio je i mudar u miru. U Belju je sagradio dvorac i objedinio 19 okolnih sela u poljoprivredno dobro. U njima je razvijao ratarstvo i stočarstvo, a u Kneževim Vinogradima, gdje je zatekao veliki vinski podrum, gradio je sustav za navodnjavanje i sadio vinovu lozu. Samo mu je najbolje bilo dovoljno dobro, a njegovu viziju danas slijede Vina Belje. Lozi su stvorili najbolje uvjete za rast, a grožđu za preobrazbu u vino. Na vrijednom nasljeđu princa Savojskog stvorena su tako vina koja ponosno nose naziv Princa Hrvatskoga Podunavlja -  piše u  pratećim brošurama.

Ipak, zanimljivo i  vrlo  poučno  dizajnirane  turističke  brošure ne mogu dočarati istinski osjećaj  koji pruža boravak u  ovim  vinskim  katakombama koje su preživjele  tako mnogo vremena,    i  tako mnogo vojski,  vladara, država  i političkih sistema. I  domaćinima iz Belja  treba odati  priznanje na brizi koju  posvećuju ovim  prostorima.

Najimpresivniji dio podruma je njegova vinska Arhiva, koja sadrži više od 20.000 uzoraka arhivskih vina, a najstarija butelja datira iz 1949. godine. Riječ je o Cabarnetu Francu. Iako je renoviran čitav podrum, arhiva je saučuvana u autentičnom obliku. Osim za čuvanje i skladištenje vina, ovaj podrum igra i značajnu turističku ulogu u ovom dijelu Hrvatske. Riječ je o površinski najvećem podrumu, a godišnje ga posjeti više od 10.000 turista, koji slušaju stručna predavanja o vinu i tako podižu „vinsku“ kulturu. U renoviranje podruma uloženo je više od jedan i po milion eura.

-  Godine 2009., podrum je kompletno renoviran. Ukupni kapacitet ovog podruma je 330 hiljada litara vina, što je 10 posto naše ukupne proizvodnje. U ovom podrumu se ne odvija proizvodnja, nego vino dolazi na njegovanje. Vino se čuva u hrastovim bačvama, a hrast je iz okolnih šuma. Godine 2009., vratili smo autentičan izgled podrumu, iako nas okružuju originalni zidovi i cigle iz 16. stoljeća  -   rekli su nam domaćini.

Veličanstveni  podrumi  iz kojih su vino pili  i  Sulejman Veličanstveni  i  Eugon Savojski i koji se sastoji od tri etaže  u kojim je temperatura uvijek oko oko 10 stepeni, samo  dio  velike  zanimjove vinske  priče koju  pruža  Baranja. Vina se više proizvode u proizvode  u ovim starim podrumima, nego u najsavremenijoj vinariji u  regionu, a možda  i  u  Evropi. Vinarija je  otvorena 2011.  i  koštala  je 20 miliona eura. U novoj vinariji tada je instalirano 247 inoks spremnika, italijanske kompanije Gortani, čiji je ukupni kapacitet osam  miliona litara vina.

Ipak, iako  Belje  posjeduje vrhunsku  tehnologiju za proizvodnju  vina, grožđže  se  na padinama Banovog brda  ipak  bere ručno.  Tako se  čuva a kvalitet, ono što ljudi koji  vode ne prepuštaju slučaju.

-  Vina Belje su najpoznatija po bijelim sortama, posebno graševini koja je najznačajnija vinska sorta kontinentalne Hrvatske. nam je objasnio specifičnosti graševine.Vrhunska graševina Vina Belje je svježe, ali izuzetno bogato vino, što je važna karakteristika graševine kao sorte. Snažno i potentno, ovo vino je za znalce koje treba poslužiti ohlađeno na 10 do 12 stepeni uz specijalitete od dunavske ribe ili Baranjski kulen – tradicionalnu suhomesnatu deliciju. Među brojnim nagradama i medaljama za kvalitet vina, posebno su ponosni na zlatnu medalju i regionalni trofej koji je osvojila Graševina Goldberg berbe 2006. Medalja je dodijeljana na Decanteru, svjetskom ocjenjivanju vina, a Steven Spurrier, jedan od najeminentnijih ocjenjivača vina je za graševinu Vina Belje rekao da je benchmark za graševine u svijetu – objasnio nam  je Marijan Knežević glavni enolog ove vinarije.

Nakon šetnje prelijepom vinskom cestom digoma  osam kilometara, i  razgeldavanja  vinograda koja  se protežu na  potezu  od  cijelih 14 kilometara,  vina smo kušali  u divnom ambijentu  restorina  Kormoran, u parku prirode Kopački Rit. U  društvu  ljubaznih   domaćina smo obišli i druge proizvodne jedinice  kombinata  Belje. Posjetili smo i farmu krava Mitrovac odakle potječe mlijeko za najukusnije sireve, između ostalog i za dalekopoznati ABC sir. Vidjeli smo i staklenik u kojem se tokom cijele godine gaji paradajz, a koji raste iz kokosovih vlakana. Staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo paradajza je smješten na površini od 4,5 hektara, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj. Priču o  Belju, završili smo u Osijeku, u Muzeju Slavonije  gdje je smo obišli  zanimljivu izložbu  o  Belju, o njegovm počecima, o njegovim ljudima, padovima i usponima  i kvalitetu koji nikada nije doveden u pitanje. Priča o  317  godina postojanju  Belju je priča  o kvalitetu  koji traje  i jedini je garant  opstankai napretka,  bilo da su u pitanju sir, vino ili bilo šta drugo.

 

Tagovi: vina belje
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus