Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Berlin, Minhen i Frankfurt: Najdraži gradovi za bh. turiste u Njemačkoj

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
11.12.2014. u 00:04

IZVOR:
Fena

Njemačka, omiljena turistička destinacija stanovnika zemalja balkanskog regiona

Statistički podaci pokazuju da je Njemačka, kada je riječ o evropskom kontinentu, u ovoj godini na drugom mjestu najpoželjnijih turističkih destinacija, nakon Španije koja zauzima prvo mjesto, te ispred Francuske na trećoj poziciji.

PR menadžerica Regionalnog ureda Njemačke turističke zajednice Tijana Đuričić istaknula je na godišnjoj konferenciji za medije ove zajednice da je posljednjih godina zabilježen rast bruto društvenog dohotka u Njemačkoj prvenstveno zahvaljujući turizmu, što je čak ispred građevinarstva i autoindustrije.

Kada je riječ o bh. turistima, top tri najpoželjnija njemačka grada za dolazak bili su Berlin, Minhen i Frankfurt. U prošloj su godini zabilježena 191.000 putovanja turista iz BiH u Njemačku.

Govoreći o planovima za iduću godinu, Đuričić navodi da će tema turističke ponude biti "Tradicija i običaji", uz predstavljanje regionalne kuhinje, festivala, folklora, pozorišta, umjetnosti, muzike i rukotvorina.

Također, fokus će biti stavljen i na brojne objekte i područja prirodnog i kulturnog naslijeđa stavljene pod zaštitu UNESCO-a, kao i obilježavanje 25 godina od pada Berlinskog zida te njemačkog jedinstva.

"Njemačka je broj jedan kada je riječ o kulturnim destinacijama i sadržajima, i čak je ispred Francuske. U prošloj je godini prvi put prekoračen broj od 70 miliona noćenja stranih turista, a dugoročni plan je do 2020. godine ostvariti 80 miliona takvih noćenja u Njemačkoj" kazala je ona.

Ataše za kulturu njemačke ambasade Jens Wagner smatra da je najvažniji cilj približiti BiH i Njemačku, omogućujući ljudima da putuju. Ističe da je u zadnjim godinama turistički segment porastao u Njemačkoj, te da postaje sve lakše i jeftinije doći u tu zemlju, što je posebno važno za mladu populaciju.

"No, ne želimo da ta putovanja budu samo u jednom pravcu, jer sve veći broj turista iz Njemačke dolazi posjetiti BiH", naglasio je on.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus