Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

CryoSave izdvojio 53.820 KM za besplatno pohranjivanje ćelija

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
03.02.2015. u 21:43

Za 12 porodica iz Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“

Za 12 porodica iz Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“ CryoSave je izdvojio 53.820 KM. Radi se o programu besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce.

Za 12 porodica iz Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“ CryoSave je  izdvojio 53.820 KM. Radi se o programu besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce.

Do januara 2015. godine izdvojena su sredstva u iznosu od 237.705 KM  za 53 porodice iz BiH koje su dobile besplatno pohranjivanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Njih 12 su članovi udruženja Srce za djecu koja boluju od raka, prenosi novinska agencija Patria.

Program besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce (CFFDP) u BiH omogućen je već šestu godinu od strane CryoSavea, vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija.

CryoSave je jedina banka matičnih ćelija koja provodi ovaj humanitarni program, koji ima za cilj da pomogne porodicama kojima je to najpotrebnije. Koncipiran je tako da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a u užem srodstvu imaju člana porodice (majka, otac, brat ili sestra od bebe) kojem je dijagnosticirano neko od preko 70 teških oboljenja, koje se nalaze na listi oboljenja koja se  mogu liječiti matičnim ćelijama.

Porodice mogu da apliciraju za program ukoliko član porodice trenutno boluje i liječi se standardnom terapijom ili ako je član porodice u fazi remisije do 5 godina.

Zahvaljući ovom programu koji CryoSave provodi u zemljama u kojima djeluje, četverogodišnjem dječaku koji je bolovao od Blackfan-Diamond anemije u Španiji uspješno je urađena transplatacija matičnim ćelijama uzetih iz pupčane vrpce njegove sestre.

Kako bi transplantacije bile uspješne veoma je važno da se klinike koje obavljaju transplantaciju mogu osloniti na kvalitet krioprezerviranih matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Cryo-Save konstantno dokazuje da ispunjava sve zahtjeve jer matične ćelije pohranjuje po najsavremenijim standardima.

-Pored društvene odgovornosti,  ovaj program nosi jasnu poruku da su terapije i liječenja matičnim ćelijama realnost, da se matične ćelije pohranjene u Cryo-Save banci matičnih ćelija mogu uspješno iskoristiti za terapije i liječenja u akreditovanim centrima, bolnicama širom svijeta, izjavila je Azra Habibija, menadžerica za izvršne poslove marketing i medije CryoSave za BiH.

Borba sa rakom je izrazito teška i isrpljujuća kako za dijete tako i za cijelu porodicu. Neizvjesnost, promjena životnih navika, susret sa strašnim bolničkim prizorima, bolovi i strahovi, nerazumijevanje bolesti i ostale popratne pojave predstavljaju veliki izazov koji iziskuje dosta psihičkog napora.  Mnogi roditelji traže sve mogućnosti za izliječenje njihove djece. Prilikom upoznavanja roditelja sa pojmom pohranjivanja matičnih ćelija, a posebno sa besplatnim programom koji nudi CryoSave mnogi od njih se odlučuju za prinovu u porodici, ukoliko već ne očekuju. 

Za jednu porodicu čije dijete se liječi ili je završilo liječenje najveći strah predstavlja mogućnost povrata bolesti, a saznanje da postoje matične ćelije koje mogu pomoći u potpunom izliječenju, daju snagu i sigurnost porodicama. Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka nastoji pomoći u liječenju djece a program besplatnog pohranjivanja matičnih ćelija puno pomaže u ostvarivanju ovog cilja, istakla je Jasna Vatreš, sekretar Udruženja. 

 

 

Slični članci
CryoSave: Promovisano 3. izdanje besplatnog Priručnika za trudnice
CryoSave: Promovisano 3. izdanje besplatnog…
Priručnik je besplatno dostupan svim trudnicama u Bosni i Hercegovini sa obrađenim…
Potvrđena liderska pozicija CryoSave-a u Evropi i svijetu
Potvrđena liderska pozicija CryoSave-a…
Prva banka koja je roditeljima u BiH omogućila pohranjivanje matičnih ćelija…
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus