Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Faktori koji utiču na crijevne bakterije kod dojenčadi

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
17.02.2015. u 01:00

Studija Nestlé istraživačkog centra

Nestlé istraživački centar (Nestlé Research Center) objavio je rezultate istraživanja o ulozi vanjskih faktora na razvoj ključnih crijevnih bakterija kod dojenčadi.

Crijevne bakterije se obično nazivaju microbiomi te se sastoje od oko 100 bilijuna mikroorganizama koji žive u tijelu i obavljaju različite važne funkcije, uključujući i podržavanje imunološkog sustava.

U studiji objavljenoj u časopisu mBio Američkog društva za mikrobiologiju detaljno su prikazani rezultati istraživanja koji će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namijenjenih trudnicama u budućnosti.

Nestlé istraživački centar, najveći privatni istraživački prehrambeni centar na svijetu, na istraživanju je sarađivao s međunarodnim konzorcijem EpiGen, koji je ostvario značajna istraživačka otkrića u posljednjih nekoliko godina na području prehrane majki i male djece. Konzorcij se sastoji od stručnjaka sa sjedištem u pet centara širom svijeta, uključujući Singapurski Institut za kliničke nauke Agencije za nauku, tehnologiju i istraživanje, koji je vodio aktuelno istraživanje.

Nestlé u saradnji s konzorcijem EpiGen od 2011. godine proučava kako prehrana i stil života trudnica utječu na djelovanje gena njihovih beba te kako ove suptilne epigenetske promjene utječu na budući zdravi rast i razvoj djece.

Istraživanja Nestlé istraživačkog centra posebno su usmjerena na čimbenike koji utječu na djetetov fizički i kognitivni razvoj te razvoj metaboličkog i imunološkog sistema u prvih 1.000 dana – 270 dana trudnoće te po 365 dana prve i druge godine djetetovog života, kao i na ulogu prehrane u tom periodu.

Nestlé Nutrition Institute i kompanija Nestlé Adriatic 14. marta u Zagrebu organiziraju kongres pod nazivom Novi izazovi u prehrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost. Stručnjaci iz Bosne i Hercegovine će, zajedno s više od 300 pedijatara iz regije, imati priliku slušati predavanja o ovoj i sličnim temama.

 

Dodatak:

Dobitnica u nagradnoj  igri kompanije Nestle je Emina Sarvan iz Sarajeva.

Hvala svima koji su učestvovali u ovoj nagradnoj igri i želimo im više sreće drugi put. 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus