Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Kako spojiti jelo i piće za savršen užitak

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
02.04.2015. u 11:45

Jeste li ikada razmišljali zašto zelena salata ili riba idu uz bijelo vino?

Ishrana je dugo evoluirala i zahtijevala usklađenost sa određenim standardima. Jeste li ikada razmišljali zašto zelena salata ili riba idu uz bijelo vino? Postoje razlozi, a oni leže u sastavu različitih pića.

U narednom tekstu, najveći regionalni servis za naručivanje hrane posredstvom interneta, Donesi.com, će pokušati razbiti mit da su ljudi koji samo misle o konzumiranju različitih pića uz pojedina jela snobovi, te dati savjete o pojedinim kombinacijama jela i pića, koji zajedno ne čine samo ishranu u procesu već i umjetnost.

Zamislite čokoladni desert, vrlo tešku i slatku deliciju na koju možete staviti kuglu sladoleda, malo voća, sos od maline ili blago slani karamel kako bi olakšali teret čokolade.

Isti odnos imaju i hrana i piće zajedno jer se tu događaju čuda, kada se ukus jela miješa sa aromom pića stvarajući treći okus koji se ne može osjetiti ako se ne pomiješaju prva dva.

Ono što pogađa tijelo je nivo utjecaja alkohola. Ako je hrana vrlo delikatna, potrebno je konzumirati slabija alkoholna pića da bi se zadržao balans. Jača alkoholna pića su pogodnija za konzumiranje uz začinjenu hranu, kako bi se držao balans i poboljšao užitak.

Da biste napravili dobar odabir pića koje ide dobro sa hranom važno je znati kakva je kiselost i oporost pića. Neka vina imaju jaču kiselost od drugih (Sauvignon Blanc, Pinot Noir), dok u pivu ona može doći od hmelja ili voćnih pojačivača.

Metod karbonizacije može očistiti nepce kada je hrana preteška da djeluje osvježavajuće za sljedeći zalogaj.

Tanini u vinu dolaze od kože grožđa, sjemena ili bačvi od hrasta. Tanini su dio strukture vina a mi ih osjećamo kao blago gorkaste ili kiselkaste.

Crvena vina koja nemaju visok stepen kiselkosti i koja nisu tako bogata taninima su veoma pogodna za konzumaciju sa crvenim mesom. Važno je znati da tanin u vinu iritira meka tkiva na jeziku te daje osjećaj suhoće. Zato trebate izbjegavati začinjenu hranu u kombinaciji sa taninskim pićima. Dok gorkast okus u pivu pomaže da se uravnoteži okus teške hrane i dimljenih delicija.

Sve ove naučne činjenice bi doprinijele postizanju savršenih okusa i otkrivanju raznih kombinacija ukusne hrane i pića. Svakako, neće se svi složiti da postoje savršena uparivanja ali Donesi.com preporučuje da eksperimentišete u kombinovanju hrane i pića dok ne doživite svoje savršeno otkriće.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus