Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

CryoSave: Promovisano 3. izdanje besplatnog Priručnika za trudnice

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
07.07.2015. u 09:22

Korisni savjeti i o trudnoći i majčinstvu

Priručnik je besplatno dostupan svim trudnicama u Bosni i Hercegovini sa obrađenim najvažnijim temama od začeća, trudnoće, porođaja, dojenja, njege, porodice u saradnji sa stručnim osobama doktorima, babicama, sestrama iz škola za trudnice...

Priručnik je projekat CryoSave-a, vodeće europske i svjetske banke matičnih ćelija u kojoj se trenutno po najsavremenijim svjetskim standardima čuvaju matične ćelije iz pupčane vrpce od preko  5000 porodica iz BiH.

Priručnik je besplatno dostupan svim trudnicama u Bosni i Hercegovini sa obrađenim najvažnijim temama od začeća, trudnoće, porođaja, dojenja, njege, porodice u saradnji sa stručnim osobama doktorima, babicama, sestrama iz škola za trudnice...

Kao i u prethodnom, drugom izdanju Priručnika, uvršteni su komentari trudnica, sada majki kojima je priručnik bio od velike pomoći tokom trudnoće i na porođaju, a pored toga posebna pažnja je usmjerena na odgovorno roditeljstvo i značaj majke i oca, tako da novi priručnik nosi naziv  Trudnoća i porođaj – Priručnik o trudnoći, porođaju i roditeljstvu.

Agencija MEDIJA-PLUS bila je zadužena za dizajn i provođenje projekta, dok su veliki doprinos u izradi priručnika  dali  partneri projekta Bimaco, Violeta, Baby Centar, Sarajevski kiseljak (Mg Mivela), dm drogerie markt, Porodilište Podobnik, Cella viva.

Trudnice će priručnik moći preuzeti u kancelarijama CryoSave-a u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, zatim u privatnim i javnim zdravstvenim ustnovama, školama za trudnice, te u Betty apotekama od 15. jula. Priručnik se može poručiti ili čitati, na web stranici www.maticecelije.eu

Priručnik je samo jedan od društveno odgovornih projekata koji je u proteklih 6. godina CryoSave proveo u BiH s ciljem doprinosa zajednici u kojoj djeluje. Najvažniji projekat kojim se ova banka ponosi je „Program besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija“ jer je ovim programom  omogućila besplatno čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce i na taj način pomogla 57. porodica iz BiH kojima je to najpotrebnije, a koje imaju bolesnog člana čije se oboljenje može liječiti matičnim ćelijama.

Prediktivna medicina stigla u BiH

Početkom godine CryoSave je otišao korak dalje, omogućivši nove usluge, tačnije genetske testove putem sestrinske kompanije Genoma Swiss Biotechnology koja je vodeći europski lider za genetske testove. Test koji je trenutno dostupan u BiH je neinvazivni prenatalni test TRANQUILITY, koji se radi u laboratoriji u Ženevi. Test se radi iz majčine krvi, a namijenjen je detekciji Down sindroma i ostalih hromosomskih poremećaja sa 99,9 % pouzdanosti.  Tranquility test trudnice mogu raditi od 10. sedmice trudnoće, neinvazivan je i potpuno bezopasan za majku i bebu, te se na osnovu njega može izbjeći rizik amniocenteze.

Genetski test koji će uskoro biti dostupan u BiH  je SERENITY test bez rizika,  za detekciju BRCA1 i BRCA2 mutacija, gena nazvanih prema raku dojke BReast Cancer. Test će se raditi jednostavnim brisom bukalne sluznice u bilo kojem životnom dobu žene , a omogućit će prevenciju, te rano otkrivanje raka dojke i jajnika.

 

Slični članci
CryoSave izdvojio 53.820 KM za besplatno pohranjivanje ćelija
CryoSave izdvojio 53.820 KM za besplatno…
Za 12 porodica iz Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“ CryoSave je…
Potvrđena liderska pozicija CryoSave-a u Evropi i svijetu
Potvrđena liderska pozicija CryoSave-a…
Prva banka koja je roditeljima u BiH omogućila pohranjivanje matičnih ćelija…
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus