Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Sarajevo Green Design Biennale: Šesti put platforma inovacije u regiji

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
09.10.2015. u 01:09

Inspiracija, inovacija, kreativnost

U Umjetničkoj galeriji BiH održana je press konferencija na kojoj je predstavljen program manifestacije Sarajevo Green Design Biennale 2015. kojom Sarajevo Green Design Fondacija po šesti put obilježava jesenje dane u Sarajevu i svojim bogatim programom pruža inspiraciju, podstiče inovaciju i slavi kreativnost. Biennale će za zainteresovane posjetioce biti otvoreno od 08. do 11. oktobra.

Prisutnima su se obratili Dr.Elma Durmišević, osnivačica Sarajevo Green Design Fondacije, Prof.dr. Adnan Pašić i Nasiha Pozder ispred Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Donato Giuliani direktor Francuskog  instituta u BiH, Strajo Krsmanović direktor Umjetničke galerije BiH, Vila Sutović/stručni časopis AGD profi i Sanela Klarić/Univerzitet Burch u Sarajevu i autorica knjige ''Održivo Stanovanje'', koja će biti promovisana u okviru programa, a prezentira potencijal bh građevinske industrije u korištenju prirodnih materijala. 

''Objekti kao banke materijala'' (''Buldings As Material Banks'') glavna je tema ovogodišnjeg SGDB, kao produkt partnerstva u Evropskom Horizon 2020 projektu, u sklopu kojeg je predviđena realizacija Green Design Centra u Sarajevu. U znaku Kick off-a projekta Sarajevo će ugostiti 35 stručnjaka iz 15 vodećih Evropskih institucija oblasti održive gradnje, arhitekture, planiranja i dizajna Engleske, Njemačke, Švedske, Nizozemske, Belgije i Portugala, što će biti svojevrstan uvod u svjetski sastanak COP 21 o klimatskim promjenama, planiran za decembar u Parizu.

 

Program manifestacije je kreiran da pruži inspiraciju bh građanima, kao i mladim inžinjerima koji se bave osmišljavanjem novih održivih koncepata korištenja resursa putem dizajna i inovacije. Uključuje osam izložbi autora iz Slovenije, Turske, Holandije, Belgije, Švedske, Engleske, Portugala, Njemačke, ostalih zemalja regije i Evrope, zatim prezentaciju modela mogućnosti iskorištavanja bh. potencijala u primjeni građevinskih principa budućnosti, promociju mobilnosti i demonstraciju električnih vozila sastavljenih na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, prezentaciju objekta izgrađenog od prirodnih materijala na BURCH Univerzitetu u Sarajevu, knjiške promocije, stručna predavanja te brojne druge prateće sadržaje. 

''Održivi razvoj podrazumijeva nešto više od samog pravljenja gradova, produkata i mobilnosti, ishrana je sastavni dio novog promišljanja o tome kako koristimo sve resurse koje nam planeta pruža'', istakla je dr. Elma Durmišević i dodala kako je uvjerena da su u BiH postavljeni temelji novog promišljanja o gradovima, objektima, infrastrukturama budućnosti i faktorima koji utiču na njihovu održivost, te da je cilj kreirati inovativnu platoformu u regiji kao poveznicu proizvodne i kreativne industrije sa akademskim istraživanjima, i ubuduće svjedočiti novom trendu, ekspanziji kreativnosti i mogućnosti primjene green deisgn principa u korak sa svjetskim trendovima. 

''Arhitektonski fakultet je, uz maksimalana nastojanja i doprinos, uključen u manifestaciju od osnivanja SGDFestivala 2010. Poseban ponos je biti dijelom evropske istraživačke ekipe koja će raditi na projektu ''Building As Material Banks'', naglašava prof.dr.Adnan Pašić, suautor knjige knjige ''Dynamic Architeture'' , izdate u Nizozemskoj kao polazne tačke Evropskog projekta, koju također potpisuju Elma Durmišević i Birguc Colakoglu, a koja će u internacionalnom karakteru, kao rezultat dugogodišnje saradnje sarajevskog, nizozemskog Twente i Yldiz Univerziteta, biti promovisana u sklopu programa SGDB 2015.  

Veliki doprinos realizaciji SGDB pružila je i Francuska ambasada u Sarajevu, partner u realizaciji koktela “Urban Food and Slow Food Market”. Donato Giuliani, direktor Francuskog instituta u BiH, istakao je značaj pitanja zaštite planete i upotrebe novih materijala, kao okosnice radnih aktivnosti kojim se raduju i u budućnosti.

Završnica Biennala je rezervisana za uspješno odbranjene master disertacije tri studenta Nizozemskog Tehničkog Univerziteta iz Delfta, koji će prezentirati vizije urabanih trasformacija dijelova Sarajeva (kompleksa JKP GRAS i tvornice ''Žica'' iz Sarajeva).

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus