Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Nestlé kup "Zdravo" otkrio brojne atletske talente

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
20.11.2015. u 13:44

Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH

S početkom ove školske godine počela je i četvrta sezona projekta „Zdravo!“ - edukativnog programa o pravilnoj prehrani i važnosti redovnog bavljenja fizičkom aktivnošću namijenjenog učenicima sedmih razreda. U edukativnom dijelu projekta učenici kroz četiri školska časa uče o osnovnim postavkama pravilne prehrane, dok se u sportskom dijelu ,,Zdravo!“ kupa takmiče u atletskim disciplinama.

Nikolija Stanivuković karijeru počela u ovom takmičenju, a danas je uspješna bh. reprezentativka. Amel Tuka, ambasador projekta, podigao popularnost atletike u sredinama u kojima ona nije razvijena.

Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH , zadužen je za organizaciju i koordinaciju projekta  ispred Atletskog saveza BiH. 

Otkuda ideja za projekt ,,Zdravo!''?

Matijević: Kompanija Nestlé prepoznala je važnost ulaganja u mlade u bh. i njihovog  usmjeravanja prema zdravim životnim navikama još 2009. kada je zajedno s Atletskim savezom BiH pokrenula Nestlé školsku atletsku ligu. Liga je u vrlo kratkom roku postala izuzetno popularna među mladima, što je svake godine rezultiralo njihovim sve većim odazivom. U to doba Liga je bila jedan od rijetkih projekata takve vrste u BiH, a koji je mladima koji nisu profesionalni sportaši omogućio da se takmiče u atletskim disciplinama. U 2012. projekat je proširen s edukativnim dijelom i tako postao dio globalne Nestlé Healthy Kids inicijative pod lokalnim imenom ,,Zdravo!'', a koji je u Bosni i Hercegovini do sada obuhvatio 83 škole i 5.250 učenika. Projekat se, također, provodi u Srbiji i Hrvatskoj  te je od početka do danas u njemu učestvovalo više od 30.000 djece iz regije. 


Zašto je važan ,,Zdravo!''?

Matijević:  Javne i zdravstvene institucije danas upozoravaju na sve veću pojavu pretilosti, posebno među mladima. Najčešće se kao „krivci“ ističu prekomjeran unos energije te nedostatak fizičke aktivnosti. Ovaj projekt važan  je jer kroz edukaciju i promoviranje pravilne prehrane i aktivnog života nastoji prevenirati pretilost kod adolescenata. Osim toga, sportski dio projekta –„Zdravo!“ atletski  kup važan je za prepoznavanje mladih talenata koje treba dalje razvijati zbog bolje budućnosti atletskog sporta. Drago mi je što su vrijednost ovog projekata za društvo prepoznali i Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH te Ministarstva prosvjete i kulture RS koji svake godine projektu daju svoju podršku. 

Koliko je ove sezone bilo učesnika u sportskom dijelu i koje su škole i pojedinci najuspješniji?

Matijević: U kvalifikacijama iz 100 škola u osam bh. gradova ove godine učestvovalo je više od 4.200 djece. U finalnom takmičenju, koje je u oktobru održano na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, učestvovalo je 106 učenika iz 33 osnovne škole. Učenici iz Čitluka, Mostara, Sarajeva, Sokoca, Zenice, Tuzle, Prijedora i Banja Luke takmičili su se u trčanju na 100, 300, 600 i 4X100 metara, skoku udalj, skoku uvis i bacanju kugle od tri kilograma. Najuspješniji u ženskoj kategoriji bili su osnovci iz Sokoca, a u muškoj učenici iz Zenice. Najbolji pojedinci bili su Katarina Lemez i Pavle Ćeranić. 

Ovo takmičenje postalo je prepoznatljivo u BiH, a iznjedrilo je i nekoliko atletičara koji su trenutno reprezentativci BiH.  

Matijević: Veliko mi je zadovoljstvo svake godine vidjeti sve više djece okupljene oko sporta, a  posebice oko atletike. Osim takmičarskog dijela, djeca uživaju u druženju, upoznaju se sa svojim vršnjacima iz drugih gradova, stvaraju prijateljstva, upoznaju svoje sportske uzore. „Zdravo!“ atletski  kup  okuplja broj djece koji nijedan klub u državi ne može okupiti. Dakle, mi na jednom mjestu imamo po nekoliko stotina djece među kojima ima talenata za sve atletske discipline. Naime, Nikolija Stanivuković je karijeru počela u Nestlé školskoj atletskoj ligi i danas je više nego uspješna reprezentativka BiH. Pored nje, svoje su početke unutar ovih sportskih natjecanja imali i drugi, danas poznati reprezentativci – Lamija Pašalić, skakačica u vis te Kanita Bilić i Borislav Dragoljević koji se takmiče u utrkama na 400 metara.

Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, već nekoliko sezona ambasador je projekta „Zdravo!“. Koliko je njegovo prisustvo važno za poticaj učenicima da bave atletikom?  

Matijević: Amel je sjajan atletičar i mladi čovjek. On se trudi da prisustvuje našim takmičenjima koliko mu obaveze prema reprezentaciji dopuštaju. Trči i fotografiše se s djecom, daje im korisne savjete iz atletike i života. On je istinski ambasador atletike i pravi uzor mladima. Osim Amela, do sada su važnost projekta „Zdravo!“ prepoznali i Amel Mekić, naš proslavljeni džudista, te Nebojša Golić, sinonim rukometa u Banjoj Luci i BiH. Svi oni su pozitivni primjer našoj djeci da se upornim radom može puno toga postići i to ne samo u sportu, već u svim sferama života. 

Ima li BiH dovoljno talenata za atletiku i kakvi su uslovi za bavljenje ovim sportom?

Matijević: Naša zemlja obiluje talentima u svim sportovima, pa tako i u atletici. Nažalost, uslovi u kojima radimo nisu idealni, pa talente teško dalje razvijamo. Trenutno imamo 8 atletskih stadiona sa sintetičkom podlogom i većina njih, kao što su stadioni u Tuzli i Sarajevu, nije upotrebljiva. Ako neko napravi stadion misli da je sve završio. U Evropi se svakih pet godina podloga mijenja, a kod nas traju i po 15 godina. Atletika je neprofitna i mora biti na budžetu države. Ne možemo mi prodati nekog atletičara u drugi klub i od toga živjeti, kao što se to radi u drugim sportovima. Srbija i Hrvatska za atletiku godišnje izdvajaju oko milion eura, Slovenija dva miliona eura, a mi nismo dobili ništa. Atletičari su zlatni sportisti koji zaslužuju više pažnje od cjelokupnog društva.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus