Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

Renault Megane i Talisman: 5 Euro NCAP zvijezdica za sigurnost

Automania

OBJAVLJENO:
19.12.2015. u 12:08

Maksimalno siguran

Nakon Renaultovih modela novi Espace i Kadjar, Euro NCAP je dodijelo maksimalnih pet zvijezdica na testu sigurnosti i novom Meganu i Talismanu. Oba modela karakteriše visoka stopa pasivne sigurnosti zahvaljujući upotrebi čelika visokog stepena elastičnosti i novoj generaciji sistema asistencije koji vozača fokusiraju na vožnju.

 Novi Renault Megane i Talisman okrunjeni sa maksimalnih 5 Euro NCAP zvijezdica za sigurnost

Kada je u pitanju sigurnost, nova generacija Renault modela, uključujući novi Megane i Talisman, koristi sve benefite novorazvijene CMF C/D platforme (namijenjene za vozila iz C i D segmenta). Karakteristike ove nove platforme uključuju korištenje čelika vrlo visokog stepena elastičnosti, pogotovo na bočnim stranama, ali i na prostoru između odjela za motor i kabine. Kvadratni milimetar ove vrste čelika može izdržati opterećenje od 120 kg.

Prednosti koje donosi platforma CMF C/D leže u efikasnim sistemima za zadržavanje putnika na mjestu, uključujući prednje zračne jastuke koji se, zavisno o jačini udara i položaju putnika, stepenovano napuhavaju. Te osobine su omogućile novom Meganu i Talismanu da ostvare vrhunske rezultate za zaštitu odraslih i djece. Sigurnosni pojasevi su opremljeni predzatezačima i adaptivnim limitatorima, koji razinu zatezanja prilagođavaju intenzitetu udara i čak građi putnika. Kod bočnih sudara, vozač i suvozač su zaštićeni dvostrukim bočnim jastucima i bočnim zavjesama  posljednje generacije.

 

 

PAKETI POMOĆI VOZAČU U VOŽNJI

Sistemi za sigurno putovanje:

-Adaptivni tempomat i limitator brzine automatski prilagođava brzinu kretanja automobila kako bi održao sigurno rastojanje u odnosu na vozilo ispred

-AEBS (Sistem za kočenje u nuždi) upozorava vozača da zakoči pravovremeno kako bi izbjegao frontalni sudar. Kočnice se u kritičnim situacijama aktiviraju automatski.

 

Sistemi za upozorenje vozača

-Lane Departure Warning - Upozorenje na namjernu promjenu vozne trake

-Safe Distance Warning – Sistem za održavanje sigurnog razmaka u odnosu na vozilo ispred

-Overspeed Protection i Traffic Sign Recognition – Sistem upozorenja na prekoračenje brzine s funkcijom prepoznavanja saobraćajnih znakova omogućava sistemu tempomata i limitatora brzine da automatski prilagodi brzinu kretanja

-Blind Spot Warning – Sistem koji vizuelnim signalom upozorava vozača na ''mrtvi ugao'' kada detektuje vozilo u jednoj od mogućih tačaka mrtvog ugla

 

Sistemi koji olakšavaju svakodnevnicu i drže fokus vozača na vožnji

- Head-up display u boji – U nivou vozačevih očiju pokazuje podatke o većini sistema za   pomoć u vožnji, brzini kretanja i instrukcija za navigaciju 

- Automatsko aktiviranje snopa dugih, odnosno kratkih svjetala bez intervencije vozača

- Pomoć u vožnji uključujući i Easy Park Assist sistem (prednji, zadnji i bočni parking senzori) sa kamerom za vožnju unazad.

 

SISTEM ZA SPRJEČAVANJE PODVLAČENJA PUTNIKA: RENAULTOVA INOVACIJA DOSTUPNA VEC 15 GODINA

 

Već punih 15 godina Renault uvodi tehnološke inovacije u pomoći za sprječavanje podvlačenja putnika ispod sigurnosnog pojasa pri frontalnim sudarima. Prilikom razvoja ove tehnologije Renault kod testiranja sudara koristi posebne lutke opremljene fleksibilnijim materijalima u području prepona kako bi simulacije bile što vjerodostojnije stvarnim situacijama. Ova tehnologija zahtjeva ozbiljan pristup i rad na ergonomiji sjedišta i sidrišta sigurnosnih pojasa. U januaru 2015. Euro NCAP, kao kriterij u ispitivačkom protokolu, koji je svake godine strožiji, prvi je  put uvrstio zaštitu od podvlačenja putnika.

 
Tagovi: renault
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus