info@style.ba
Saturday, July 4, 2020
Zdravlje i ljepota

Ukoliko često perete kosu, ovo je tekst za vas

512pregleda
Mnogi ljudi prečesto peru kosu u želji da ona uvijek bude savršeno dotjerana, ali nerijetko je rezultat – suha i ispucala kosa. Panteneov ekspert Barney Martin otkrio je koliko često zaista trebate prati kosu ovisno o njenom tipu i vašem načinu životu.

Masna koža

Ako imate masnu kožu, i kosa vam se vjerovatno brže masti. U tom slučaju dovoljno je da kosu operete svaki drugi dan šamponom, a dane između toga samo je isperete toplom vodom i upotrijebite šampon za suho pranje. Svakodnevno pranje kose uklanja korisna ulja s vlasišta, a to nipošto nije zdravo.

 

Gusta, kovrčava kosa

Svoje guste kovrče ne biste smjeli prati češće od jednom u tri dana. Kovrčava kosa obično je poroznija, što znači da se lakše isušuje ako se pere prečesto. Također možete osvježiti vlasište običnom vodom u dane kada ne perete kosu klasično. I ne zaboravite koristiti regenerator.

Tanka kosa

Tanka i slaba kosa izgubi volumen i omlitavi čim se malo zaprlja, no svejedno je nemojte prati češće od jednom u dva dana. U dane između isperite je samo vodom kako biste se riješili viška ulja.

Sportaši

Naravno da se kosa brže prlja ljudima koji se svakodnevno znoje u teretani, ali ni oni je ne smiju prati svaki dan. Dovoljno je isprati kosu vodom i nanijeti šampon za suho pranje poslije vježbanja, piše net.hr. Jedina su iznimka plivači. Vrlo je važno isprati hlor ili so s kose čim prije, ali tada valja koristiti blaže i nježnije šampone.

 

Ostavite komentar