info@style.ba
Saturday, February 24, 2024
Život i stil

Ikarija: Mjesto gdje želite ostariti

6.12-hilj.pregleda

Grčki otok Ikarija, sa površinom od oko 150 kvadratnih kilometara i 10.000 stanovnika, oko 50 kilometara udaljenog od obala Turske, spominje se još u Ilijadi. Danas, ovo je jedno od mjesta koja izazivaju interesovanje naučnika zbog činjenice da je prosječan ljudski vijek na njemu znatno duži nego inače.

Neka vrsta lokalne legende već je postala priča o Stamatisu Moratisu (96), iseljeniku u SAD sa ovog otoka, kome su američki ljekari u 60. godini konstatovali rak pluća. Umjesto da se liječi, odlučio je da se vrati na rodno ostrvo i da mirno umre na zemlji predaka. Ljekari su mu davali šest mjeseci života, ali on se uz domaću hranu, masline, društvo rodbine i prijatelja iz djetinjstva, oporavio i izliječio, a s vremenom je postao i jedan od najboljih proizvođača vina na Ikariji.

Kada je prilikom posjete svojoj djeci u SAD-u odlučio da obiđe svoje nekadašnje ljekare i zamoli ih da mu objasne njegovo iscjeljenje, konstatovao je da niko do njih više nije među živima.

Na ovom otoku posve je normalno proslaviti stoti rođendan, te provesti aktivnu starost. Možda ključ u dubokoj starosti stanovništva, kažu naučnici, leži u čistom morskom zraku, mediteranskoj ishrani, maslinama, medu i ljekovitom bilju, umjerenom fizičkom radu u bašti, odsustvu stresa, druženju…

Ostavite komentar