info@style.ba
Saturday, May 30, 2020
Free Images
Beba i mama

Ovo su bila omiljena dječija imena u BiH u 2018. godini

167pregleda
Iščekivanje prinove je zasigurno najveća sreća, a davanje imena djetetu je prava slatka muka roditelja.
 
Neki ostaju vijerni tradiciji, drugi se odlučuju za moderno ime, dok se neki roditelji odlučuju kćerki ili sinu dati potpuno neobično ime.
 
Iako Zavodi za statistiku još uvijek nisu objavili službeni popis najpopularnijih imena u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, Radiosarajevo.ba doznao je koja su to imena roditelji u protekloj 2018. godini najčešće davala djeci.
 
“Podatke za 2018. godinu trenutno nismo u mogućnosti dostaviti. Možemo reći da se imena uglavnom iz godine u godinu ponavljaju samo je učestalost davanja različita”, rekli su iz Federalnog zavoda za statistiku.
 
Istaknuli su da je i ove godine, kada su muška imena u pitanju i dalje najčešće davana Daris, Ahmed, Amar, Davud, Adin, Hamza, Harun, Imran, Vedad i Tarik.
 
Kada su u pitanju djevojčice, roditeljima su se najviše svidjela imena Amina, Merjem, Sara, Asja, Lamija, Ema, Emina, Lejla, Hana i Esma.
 
Isti odgovor su dobili i u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske.
 
“I ove godine ponavljala su se slična imena kao i ranijih godina”, rekli su.
 
Tako su na popisu ostali Luka, Vuk, Kosta, Teo, Viktor ili Uroš, a Irina, Tina, Mila, Tea, Leonora i Sofija bila najpopularnija ženska imena, ali u modi su, kao i prethodnih godina, ostala i ona Marija i Milica.


Ostavite komentar