info@style.ba
Friday, April 19, 2024
Beba i mama

Povećaj svoju plodnost na prirodan način

704pregleda

Mnogo žena ima problema sa začećem djeteta. One koje jako žele bebu, ali iz nekog razloga već neko vrijeme ne uspijevaju zatrudnjeti, često postaju frustrirane i depresivne jer koliko se god trudile i kakve god savjete isprobale ništa im ne pomaže. Ipak, ima dosta prirodnih načina koje mogu pomoći povećati plodnost i pomoći proces začeća. Ako više ne znaš što poduzeti – zajedno s partnerom isprobaj ove savjete…
Bez pušenja i stresa

Kao prvo, ti i tvoj partner prestanite pušiti. Brojna istraživanja su dokazale da muškarci pušači imaju 18 posto manje spermija od nepušača. Pušenje smanjuje i broj spermija, ali i njihovu kvalitetu. I u žena je pušenje štetno, ono produljuje vrijeme začeća, ali povećava i šanse za potpunu neplodnost. Dokazano je da pušači za vrijeme liječenja neplodnosti moraju primati veće doze lijekova od nepušača. I pasivno je pušenje štetno za žene koje pokušavaju zatrudnjeti. Ako godinama pušiš, ipak nije sve izgubljeno. Istraživanja su pokazala da se muškarcima koji prestanu pušiti količina sperme povećala za osam puta. Prestanite oboje pušiti i izbjegavajte dim cigarete i lakše ćeš zatrudnjeti.

Još jedan važan faktor koji negativno utječe na plodnost je stres. Mnogo je istraživanja pokazalo kako metode rješavanja stresa povećavaju plodnost. Puno je žena lakše zanijelo samo zato što su naučile kako se pravilno opustiti. Iako je neplodnost vrlo stresna, probaj to vrijeme u kojem pokušavaš začeti plod vaše ljubavi, doživljavati kao radosno iskustvo za koje treba vremena. Naučiti kako se nositi sa svakodnevnim stresom jer je to možda put do tvoje trudnoće.

Prehrana je veoma važna

Mnogi parovi koji imaju teškoća sa začećem se ne hrane pravilno. Važno je shvatiti, da iako se vi osjećate zdravo, možda to zapravo nije tako. Istraživanja su pokazala da čak 79 posto neplodnih parova ne dobivaju dovoljno antioksidanata, piše žena.rtl.hr. Jedite više svježeg voća i povrća jer bi to moglo dovesti do najsretnijeg trenutka vašeg života. Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E jer pomažu povećati broj spremija i njihovu pokretljivost.

Dokazano je kako živa ima štetan utjecaj na kvalitetu sperme, zato bi bilo dobro da vaš partner smanji unos morskih plodova. Ženama je debljina velika prepreka kod začeća i to je u stvari najčešći uzrok nepolodnosti kod žena. Ako izgubite i samo 5 posto vaše težine, već će to povećati vašu plodnost.

Provjerite lijekove koje uzimate

Prema svjetski poznatoj Mayo klinici neki lijekovi uzrokuju neplodnost kod žena. U mnogo slučajeva plodnost ćeš povećati ako ih prestaneš uzimati ili ih zamijeniš nekim drugim lijekovima.Istraživanja su ustanovila da povećavanje unosa kombinacije cinka, folne kiseline i preparata Proxeed mogu povećati  kvalitetu i pokretljivost spermija. Kod mnogih se muškaraca broj spermija može povećati i do 74 posto ako samo povećaju unos folne kiseline i cinka.  L-carnitin i L-acetyl carnitin također mogu pomoći kvaliteti sperme.

Folna kiselina, vitamini E, B-6, i B-12, željezo, magnezij, cink, L-arginin, selen, konopljika (Vitex agnus-castus) i zeleni čaj mogu ženama pomoći u rješavanju problema neplodnosti. Pesticidi smanjuju i žensku i mušku plodnost, zato pokušajte izbjegavati doticaj s njima.

Više sna i brige o menstrualnom ciklusu

Više sna može povećati fertilitet. Jedna je studija pokazala kako mnoge žene koje pate od pomanjkanja sna imanju manje hormona leptina u organizmu, koji igra važnu ulogu kod plodnosti. Pokušaj se što bolje naspavati, jer ćeš time djelomično riješiti i druge probleme – tijelo će biti odmornije, a snizit će se i razina stresa. Prestanite koristiti lubrikante jer većina njih uništava spermije.

Vodi računa o menstrualnom ciklusu svakog mjeseca, jer ćeš tako najlakše moći izračunati svoje plodne dane. Počni voditi kalendar u kojem ćeš bilježiti bazalnu temperaturu. Kad ti se temperatura lagano podigne, tada ovuliraš. Temperaturu je najbolje mjeriti svakog jutra, prije nego što ustaneš iz kreveta.

Još nekoliko savjeta

Posjeti svog liječnika i  ginekologa prije nego se odlučiš na trudnoću. Skrivene spolne bolesti i infekcije mogu otežati začeće.

Imajte seksualne odnose barem tri puta tjedno. Nema svatko menstrualni ciklus koji traje 28 dana, pa je teško predvidjeti ovulaciju. Zato trebaš spolne odnose imati barem tri puta tjedno kako ne biste preskočili savršen trenutak za začeće.

Smanji unos kofeina jer konzumiranje više od jedne šalice kave na dan može odgađati tvoju trudnoću.

Za njega – šire donje rublje. Široko donje rublje i udobne hlače ne zagrijavaju testise i ne pritišću ih uz tijelo, a to pomaže kvaliteti sperme.

Ovo je samo nekoliko jednostavnih savjeta kako prirodno povećati plodnost. To su jednostavne stvari koje moraš dodati ili izbaciti iz svojih dosadašnjih životnih rutina, a rezultati bi mogli biti čudesni. Samo nemoj gubiti nadu, uskoro će i prinova!

 

Ostavite komentar