info@style.ba
Saturday, May 30, 2020
Pixabay
Zdravlje i ljepota

Što uzrokuje srčani udar kod mladih ljudi?

210pregleda

Félicité Tomlinson, sestra Louisa Tomlinsona iz benda One Direction, je tragično umrla prošle sedmice sa samo 18 godina, a pretpostavlja se da je uzrok smrti srčani udar. Vijest ne samo da je rastužila svijet, ljude je i šokirala činjenica da neko tako mlad može umrijeti od srčanog udara.

Kardiolog Simon Redwood tvrdi kako su takvi slučajevi, kao što ste vjerovatno i pretpostavili, iznimno rijetki kod tako mlade populacije, prenosi cosmopolitan.hr. Ipak on ističe da iako je srčani udar glavni uzročnik smrti muškaraca u dobi 45 – 54 godine, u zadnje je vrijeme primijećen porast srčanih udara kod mladih žena.

Razlika između srčanog udara i srčanog zastoja

Srčani udar se događa kada se koronarne arterije – arterije koje opskrbljuju srce krvlju – začepe i zaustave dotok krvi i kisika jednom dijelu srca, što dovodi do toga da taj dio mišića umre (ako se odmah na liječi).

Srčani zastoj se događa kada srce počne raditi u nenormalnom (neuobičajenom) ritmu u kojem ne uspijeva pumpati krv u ostale dijelove tijela.

Uzroci ova dva različita tipa iznenadne srčane smrti kod mladih ljudi se razlikuju.

Uzroci srčanog udara kod mladih ljudi:

1. Krvni ugrušci

2. Spontana koronarna disekcija (puknuće koronarne arterije koje ju blokira – može se dogoditi tokom prevelikog tjelesnog napora ili trudnoće)

3. Droga, pogotovo kokain

4. Nasljedno loš holesterol (porodična hiperkolesterolemija)

Uzročnici srčanog zastoja kod mladih ljudi:

1. Nasljedne srčane bolesti (npr. kardiomiopatija)

2. Poremećaji električnog sistema srca (koji su također nasljedni)

Ostavite komentar