info@style.ba
Friday, March 29, 2024
Beba i mama

Na kafi sa ambasadoricom UMDB Majdom Skaka: Majke smo, ali bitno je i posvetiti se sebi

2.15-hilj.pregleda

Danas je u hotelu Evropa u Sarajevu upriličeno druženje sa ambasadoricom Instituta za majku i dijete Majdom Skaka simboličnog naziva “kafa sa ambasadoricom”.

Užurban način života je žene – majke doveo do toga da nemaju vremena za sebe, što se današnjim druženjem željelo promijeniti, te ovom prilikom istaći koliko je bitno posvetiti se sebi.

Nakon obraćanja ambasadorice UMDB-a Majde Skake, kao i organizatorica samog događaja, predsjednice Instituta za majku i dijete Alme Hodžić Badić te direktorice Instituta Belme Šoljanin, govor je pripremila i Nela Hasić, regionalna direktorica Udruženja Think Pink – zajedno smo jedno, koja je govorila o važnosti samopregleda dojki.

“Rak dojki nije bolest starijih. Također nije ni bolest samo žena, s obzirom da jedan od stotinu muškaraca oboli od tog raka. Važno je napomenuti da pregled bude kod onoga ko se specijalizovao za tu oblast”, kazala je Hasić te poručila da bi svaka žena sebi godišnje, umjesto nakita i komada odjeće, trebala pokloniti kompletni pregled te da ne čeka da “prođe samo”.

Sam događaj je zamišljen kao opuštanje od najvažnije uloge – uloge majke, kako bi se žena bar na kratko posvetila sebi, ali i da se prisjeti da ona nije samo majka. Vrijeme posvećeno sebi je jako bitno, zbog dobro poznate činjenice: sretna majka – sretna porodica, o čemu je govorila Šoljanin.

“Ja sam superheroj, već četiri godine bildam ženama samopouzdanje”, poručila je Šoljanin te potcrtala koliko je važno imati samopouzdanje, te raditi na sebi, navodeći kako nijednoj ženi ne treba neko drugi reći da je dobra majka, jer ona to jeste.

“Trebate svako jutro pogledati sebe u ogledalu i reći: ‘Wow ljepotice’ te sebi staviti ciljeve za taj dan”, istakla je te naglasila kako se svaka žena ne rodi kao majka, već da ima i onih koje od rođenja djeteta uče kako da budu majke, što je sasvim normalno i prirodno.

Iako je ovo bilo prvo okupljanje ovakve vrste, i organizatorice, ali i prisutne dame su se složile da će u budućnosti biti još ovakvih druženja, jer su jako potrebna kako bi se žena ponovo osjetila ženom.

Ostavite komentar