info@style.ba
Sunday, March 26, 2023
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zdravlje i ljepota

Blagodeti bagremovog cvijeta: Ne samo da lijepo miriše, nego i liječi

1.07-hilj.pregleda

Cvijet bagrema koga ima u izobilju u ovo doba godine trebalo bi sačuvati za zimu. Ovaj medonosni izdanak smatra se najdjelotvornijim u liječenju kašlja snižava i povišenu tjelesnu temperaturu.

Fito – farmaceuti kažu da se cvjetovi po branju suše u hladu i na blagoj promaji. Po sušenju trebalo bi da se čuvaju u dobro zatvorenim posudama, da ne bi izgubili aromu.

Čaj od bagremovog cvijeta koristi se i za ublažavanje zatvora, dok je esencija iz samog cvijeta našla veliku primjenu u homeopatiji. Homeopate ga najčešće preporučuju za liječenje prekomjernog lučenja hlorovodonične kiseline u želucu, migrene i bolne neuralgije živaca lica (neuralgija trigeminus).

Bagremov med ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Mjesecima ostaje u tečnom stanju i vrlo sporo se kristališe, zato što sadrži više fruktoze nego glukoze. Blagog je i prijatnog ukusa, lako svarljiv, pa se preporučuje djeci i za oporavak onima koji pate usljed slabog imuniteta, pišu novosti.rs.

Bagremov cvijet može da upotpuni i trpezu. Kuhano sjemenje iz bagremovog cvijeta može da zamijeni pasulj, dok prženi cvjetovi bagrema predstavljaju pravi specijalitet.

Čaj od osušenih cvjetova bagrema priprema se na sljedeći način: jednu punu kašičicu dodati u 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji tri minuta. Piti po dvije-tri šolje čaja dnevno. U narodnoj medicini čaj od cvijeta bagrema se preporučuje i za suzbijanje reumatskih bolova, zubobolju, a efikasno djeluje i u slučaju gorušice, gastritisa i čira na želucu.

Ostavite komentar