info@style.ba
Saturday, February 24, 2024
Život i stil

Kako Belma Šoljanin liječi duše: Filantropkinja koja pomaže trudnicama i mamama i van BiH

6.98-hilj.pregleda

Belmu Šoljanin ne treba mnogo predstavljati. Njeno ime je nadaleko poznato među ženama širom Bosne i Hercegovine, ali i dalje, jer Belma nesebično svojim savjetima pomaže mame i trudnice

Pored toga što vodi popularnu Facebook stranicu Centar za trudnice i mame BiH, ova svestrana žena je psiholog po struci, ali i direktorica Instituta za majku i dijete. Prvo i logično pitanje koje smo joj postavili jeste kako sve to stiže.

Ja bih na prvo mjesto stavila to da sam mama dvije djevojčice. Sve ostalo ide potom, rekla bih. Poslovni dio fukcionira ako je ovaj porodični sređen. A ljubav i veliki rad poslože ostalo. Istina, bude jako napornih dana ali činjenica da radite nešto što motivira i pomaže je nemjerljiva radost“, kazala nam je Šoljanin.

Više od četiri godine, Šoljanin putem online platforme TIM-a pruža psihološku podršku trudnicama i majkama prvenstveno, te ih svojim savjetima upućuje na prave adrese, ukoliko traže pomoć ili savjet za sebe ili za svoje mališane.

Zapravo, ideja da se stvori vrsta grupne podrške putem društvene mreže nastala je iz prijateljstva. Kolegica psihologinja Aida Džaferović postala je prvi put mama istog dana kad i ja. Ponukane vlastitim iskustvima a svjesne resursa kojim raspolažemo, početkom 2015.godine počele smo sa radom. Iste godine registovale zvanično udruženje na nivou Bosne i Hercegovine, Udruženje trudnica i mama (TIM)“, ispričala nam je o počecima TIM-a.

Na pitanje koliko je teško raditi sa ženama, imajući u vidu da vodi navedenu Facebook stranicu, gdje im svakodnevno pomaže u vidu savjeta za trudnoću i majčinstvo, a Šoljanin nam je kazala: “Uzevši u obzir to da je ciljana populacija sa kojom radimo populacija trudnica i mladih majki, rad sa njima je pravo zadovoljstvo.  Mogućnost da budete maleni dio transformacije koju žena prođe postajući majka, biti pružena ruka i uživati u tom daru, neprocjenjivo je“.

Članice grupe, između ostalog, željno iščekuju i „jutarnje kafe“ sa ovom inspirativnom ženom.

Jutarnja doza motivacije za divne žene širom svijeta jedan je lijep način da se radi na jačanju psihičkog zdravlja žena/majki. Vlastito majčinstvo sa svim radostima i strepnjama, prožeto voljom i snagom uma psihologinje koja u svom pozivu uživa. Tako bih opisala misli koje dijelim sa divnim članicama uz jutanju kafu“, poručila je za Style.ba.

Poznato je da je žene mnogo simpatišu, no da li u privatnim porukama ima i onih koji se ne slažu s njom je skromno odgovorila: “Ne mogu svi da nas vole. To je sasvim uredu. No, dok  svom životu imate osobe koje su važne a vole vas, sve ostalo je zanemarljivo“.

“Znati primiti kritiku je sasvim uredu. Svi mi svakodnevno učimo. Cjeloživotno učenje je roditeljstvo”, istakla je u razgovoru.

Svi smo svjesni činjenice da je jako teško odgojiti dijete, treba mnogo strpljenja, nespavanja i odricanja, i mnogi kažu da će ostati na jednom djetetu. A kako se ona odlučila za drugo dijete je kazala: “Sa rođenjem drugog djeteta naša se ljubav uvećala a porodica upotpunila. Naša starija curica dobila je najvredniji poklon u životu – svoju sestru i vjerujem da je to najbolja odluka koju smo donijeli. Postoji strah, život se promijenio i obaveze se uvećale, ali i ljubav se uvećala, pažnja, važnost, sreća. Djeca su blagoslov“.

Nedavno je Institut za majku i dijete organizovalo prvu konferenciju s ciljem prezentacije aktivnosti i rada udruženja. Šoljanin je za Style.ba ukratko prezentovala rad Instituta te nam je kazala na kojim projektima se trenutno radi u Institutu.

Divna gospođa Alma Hodžić Badić, predsjednica UMDB, prepoznala je moj rad i uticaj i predložila da budem dio veće priče što sam i prihvatila te rad nastavila na zvaničnom poslu u Institutu. TIM je sestrinska organizacija UMDB-Institut. Institut za majku i dijete nalazi se unutar Udruženja ‘Majka i dijete- Bombon’ i ima za cilj uvezati nevladin sektor sa institucijama, međunarodnim organizacijama i pojednicima a u cilju ostvarivanja boljih uslova za populaciju djece, žena i porodice generalno. Kroz pažljivo planirane programe omogućili smo roditeljima da savladaju važne a potrebne preporuke kako bi sa što manje straha a većim stepenom uživanja bili uz svoju prinovu. Biti majka i biti otac – to su najvažnije uloge koje zahtijevaju zaista cjeloživotno učenje. Rad je prepoznat kao važan i od strane WHO, UNICEF-a. Na Konferenciji koja je 5. marta ove godine održana u Vijećnici predstavili smo i zvaničnu ambasadoricu UMDB-Instituta a to je uvažena gospođa Majda Skaka, prva dama Sarajeva, supruga gradonačelnika Grada Sarajeva“, pojasnila je.

Za kraj smo je upitali da li je Belma Šoljanin od „malih nogu“ znala čime će se baviti i koliko je sretna onime što ima i što danas radi.

Kao mala željela sam biti doktorica. Ipak život je to posložio tako da radim u sektoru zdravstva, ali liječim duše. Posao koji radim istinski me čini sretnom i ponosna sam na svaku majku kojoj sam imala čast bilo kako olakšati i pružiti podršku. Rad je zaista prepoznat a povjerenje koje mi je ukazano veliko i to me čini beskrajno ponosnom“, poručila je za Style.ba ova energična, nesebična žena, majka, filantropkinja.

Ostavite komentar