info@style.ba
Sunday, February 25, 2024
Život i stil

Sve što trebate znati o Tivtu ukoliko razmišljate da tu ljetujete – od cijena ležaljke, kafe, smještaja…

4.08-hilj.pregleda

Sezona godišnjih odmora samo što nije počela i mnogi užurbano obilaze turističke agencije kako bi našli pravu destinaciju za ovo ljeto. Da li će to biti Grčka, Turska, Crna Gora, Italija, ili možda Egipat? Ko zna… Svaka od ovih zemalja ima neku svoju draž koja iznova mami turiste da je ponovo posjete.

Ukoliko se odlučite da ljeto provedete u Crnoj Gori, predlažemo vam da posjetite Tivat.

Nekada mirno ljetovalište vladara, pjesnika i plemića, najmlađi grad Bokokotorskog zaliva, danas je vodeća turistička destinacija u ovom dijelu Evrope.

Smješten u centralnom dijelu Bokokotorskog zaliva, u podnožju planine Vrmac, koja ga razdvaja od Kotora, Tivat će vam poželjeti toplu dobrodošlicu čim zađete u zaliv. Do njega možete stići trajektom iz Herceg Novog, obalom ili tunelom iz Kotora, a iz Budve Jadranskom magistralom. Kako je Tivat jedini grad na crnogorskom primorju koji ima aerodrom, ako niste ljubitelj dugih putovanja, do njega možete stići i avionom, piše prva.rs.

Tivatske plaže su čiste i uređene, a voda u zalivu je toplija nego na otvorenom moru, pa će odmor ovdje, u hladu borova i maslina, biti pravi užitak. Prijatni mirisi lovora, ruzmarina i lavande pozvaće vas da posjetite i tri ostrva u neposrednoj blizini: Prevlaku (Ostrvo cvijeća), Stradioti na kom se nalazi naselje Sveti Marko i Gospu od milosti.

Kao i mnogi drugi primorski gradovi, Tivat je nadaleko poznat i po bujnoj vegetaciji. U Velikom gradskom parku, koji se smatra najvećom botaničkom baštom na južnom Jadranu, možete da vidite primjerke danas prilično rijetkih biljaka, poput čileanske jele, nekoliko vrsta ariša, kedrova, palmi, magnolija…

Nemojte se začuditi ako vam tokom šetnje gradom čula zagolicaju mirsi jasmina, bogumila, oleandra ili bagrema… Dvorišta starih tivatskih domaćinstava puna su različitog ukrasnog rastinja i šiblja, karakterističnog za ovo područje.

Za sve one koji na odmoru vole i da se dobro zabave, Tivat ima pregršt kulturno-zabavnih manifestacija, koje iz godine u godinu postaju sve raznovrsnije i brojnije. Sva iskustva koja možete doživeti u Tivtu staju u jednu riječ – #tivtovanje.

Brojni koncerti, premijere svjetskih modnih dizajnerskih kuća, umjetnički performansi i art punktovi, lifestyle događaji poput Gumballa, polo turnira, regate, samo su neke od manifestacija koje će privući turiste da posjete Tivat ovog ljeta.

Porto Montenegro spreman je za još jedan Gumball 3000 – povorku reli automobila i poznatih ličnosti koje će ove godine, na putu od Mikonosa do Ibice, 10. juna boraviti u ovom tivatskom luksuznom naselju i gradskoj rivi.

Samo četiri dana nakon toga, Porto Montenegro biće domaćin i velikog koncerta u sklopu festivala “Made in New York Jazz”, na kome će publika imati priliku da uživa u jazz-funk repertoaru, jazz standardima kao i u autorskim kompozicijama učesnika, uz očekivane instrumentalne i vokalne jazz bravure.

Ljubitelji klasične muzike uživaće na Festivalu “Mediteranske note”, koji se ove godine održava od 21. do 29. juna. Crnogorski simfonijski orkestar u sinergiji sa svjetski poznatim muzičarima i solistima prirediće pravi muzički spektakl.

Internacionalni Fashion Festival zakazan je za 19. i 20. juli, kada će Sinhro, kao historijsko nautičko-industrijsko zdanje Porto Montenegra, postati kulisa za glamurozni “runway” svjetski poznatih dizajnera.

Prvi put u Crnoj Gori, od 2. do 4. augusta u Porto Montenegro areni biće održan polo turnir.

“Mi svakodnevno pokazujemo da je Porto Montenegro otvoren za sve – od ljubitelja muzike i filma, koji na našoj, sada već čuvenoj plaži mogu da uživaju u sjajnim DJ setovima ili filmovima pod otvorenim nebom, preko sporta na našoj Areni gdje se gosti mogu oprobati u golfu, streličarstvu, laserskom pucanju u glinene golubove, do uličnih performansa, pijačnih dana i slično. Lijepo je vidjeti da u Porto dolaze ljudi sa svih meridijana i oni koji hoće samo da prošetaju naseljem, do potencijalnih kupaca ili gostiju čuvenog bazena Jahting kluba. Posebna atrakcija je svakako Podmornica duga 50 m napravljena u Splitu 1969. godine koja je ponovo otvorena i posjetioci je mogu vidjeti svakog dana u organizovanim turama”, ističe Danilo Kalezić, portparol i marketinški menadžer ovog nautičkog naselja.

Za ljubitelje sporta rezervisana je Boćarska olimpijada, koja se samo u Tivtu još igra po starim pravilima posljednjih 66 godina.

Tivat će ove sezone biti domaćin brojnih manifestacija internacionalnog karaktera, poput II Međunarodnog karnevala, InArt Festivala, Tivat World Music Festivala…

Kada je riječ o cijenama smještaja, nisu se promijenile u odnosu na prošlogodišnje, tako da krevet u privatnom smještaju možete naći za 10 do 50 eura po osobi, dok se cijene hotelskih soba kreću u rasponu od 35 do 150 eura u zavisnosti od kategorizacije ili perioda koji vas konkretno zanima.

Direktorica Turističke organizacije Tivat Gabrijela Glavočić ističe da ova opština posjeduje ukupno 23 registrovana kupališta, od kojih tri plaže za sada nose obilježje Plave zastavice, što je garant visokog kvaliteta morske vode kao i čistoće plaža, a to su Almara beach u sklopu Luštica Bay projekta, Kalardovo beach i Plavi horizonti.

Međutim, pored ovih, u Tivtu možete pronaći i dosta lijepo uređenih plaža kao što su: Wai Kiki beach nedaleko od centra grada, Movida Solila beach, Verige beach, Ponta i mnoga druga manja, prirodna i skrovita kupališta, koja su vrlo posjećena.

Cijene plažnog mobilijara koji uključuje dvije ležaljke sa suncobranom iznose od 5 do 50 eura i zavise od kvaliteta usluge.

Cijena kafe na rivi iznosi u prosjeku oko 1,20 eura, a za ručak je potrebno izdvojiti od 10 eura pa naviše.

Ostavite komentar