info@style.ba
Monday, March 27, 2023
Kultura i zabava

Miss Irby Adeline Pauline: Prva bosanska heroina i Engleskinja velikog srca

826pregleda

Engleskinja Adeline Pauline Irby ili u narodu poznatija kao Miss Irby je svojim djelovanjem u Sarajevu ostavila neizbrisiv trag. 1866. godine je stigla u Sarajevo i otvorila žensku školu. U to vrijeme, to je bila tek druga po redu ženska škola u Bosni i Hercegovini. Društveno-korisni rad Miss Irby je ostao upamćen i godinama nakon njene smrti, te je time stekla titulu prve bosanske heroine.

Odlazak iz Engleske

U vrijeme dolaska Miss Irby u Sarajevo, na engleskom tronu je bila kraljica Viktorija i vladalo je takozvano viktorijansko doba. 1866. godina je bila godina kad je u Engleskoj nastupila epidemija kolere koja je u istočnom Londonu odnijela više od 3.000 života.

Potjecala je iz plemićke porodice. Njen otac, Frederick Paul Irby, komandant britanske flote, istakao se u suzbijanju trgovine robljem u morima Južne Afrike. Adeline Pauline Irby je krenula očevim stopama. Čim je stigla u Sarajevo uspjela je otvoriti žensku školu.

Od Adeline Pauline do Miss Irby

Nakon završetka studija, Adeline Pauline Irby je s prijateljicom krenula na put po Evropi. Izražavala je veliko interesovanje za slavenske provincije koje su u to doba bile još uvijek pod osmanlijskom vlašću.

Nakon oformljivanja same ideje, uspjela je zamisao pretvoriti u stvarnost. Dobila je dozvolu od osmanlijskih vlasti i te 1866. godine otvorena je škola u koju su se upisale samo hrišćanske djevojčice. Iako je škola bila otvorena za sve, tadašnje patrijarhalno Sarajevo nije bilo blagonaklono prema Miss Irby.

Za sarajevski svijet, ona je bila strankinja i protestantkinja koja je željela promijeniti djevojčice. Jedinu podršku dobila je od Stake Skenderove, prve bosanske učiteljice, koja se u školi u potpunosti angažirala. Stakina škola, prva škola za djevojčice u Sarajevu, je bila zatvorena i Stakin angažman u novooformljenoj školi je bio cjelodnevan.

Miss Irby – prva bosanska heroina

Njena škola je u javnosti bila poznata kao “Ženski institut plemenite Mis Irbijeve u Sarajevu” ili kao “Mis Irbijev zavod”. Nakon početne neblagonaklonosti, Sarajevo je prihvatilo njen društveno-korisni rad, a Miss Irby je otvorila vrata škole za najsiromašnije.

Od 1875. godine škola je ponajviše bila utočište za djecu bez roditeljskog staranja. Pomagala je djeci i u hrani, odjeći i smještaju. Testamentom je izrazila želju da se jedan dio njenih materijalnih dobara proslijedi i u Srbiju, odnosno Bosnu. Preminula je u septembru 1911. godine i njenom smrću prestaje i rad njenog Zavoda. Sahranjena je na Pravoslavnom groblju u Sarajevu.

Sarajevska ulica već godinama nosi ime Mis Irbina.

Ostavite komentar