info@style.ba
Tuesday, January 26, 2021
PRŽivot i stil

Žena, majka, šefica Alisa Salihović

915pregleda

U “Promotim” je došla još kao studentica a prije svoje tridesete, postala je i direktorica. Kako? Tako je odlučio kolektiv od tri muškarca. Kod kuće su još dva, i svi je slušaju. Ovo je priča o Alisi, ženi koja je pomirila majčinstvo, trgovinu, modu, elektronsku muziku i vješto “upravlja” sa pet muškaraca

Alisa Salihović je sasvim posebna direktorica. Osim što je to postala prije svoje tridesete godine, posebno je i što je šefica isključivo muškarcima.

Naime, pored Alise, partneri u firmi Promotim su Ranko Tankosić, Aldi Halilović i Alen Girt. Oni čine bazu koja povezuje veliki broj suradnika raznih profila a ponajviše informatičara i programera Njihova osnovna usluga donosi sreću svakom od nas. Zar niste sretni kada vam neko daruje poklon bon? Pa naravno, biramo poklon po našoj želji a ova vrijedna ekipa se brine da sistem funkcionira ne zakaže. Osim toga Promotim se bavi izradom i održavanjem web stranica, te trgovinom.

Alisa se pridružila timu još kao studentica, učila je od početka, uvela se u sve procese i poslove. U jednoj od konsolidacija firme, momci su odlučili da je najpametnije – da slušaju ženu. Takva odluka se i ovaj put pokazala ispravnom jer je Alisa posvećenim radom i ženskom pedantošću, dala novu vrijednost firmi.

Alisa je i supruga i majka dječaka Alija, tako da cijeli njen dan je posvećen organizovanju peterice muškaraca.

“Svaki dan mi je 8.mart”, uz smijeh nam opisuje Alisa kako izgledaju dani sa dečkima.

Čarobnjaci i analitičari

Baviti se prodajom u tržišno orjentiranim društvima je svakako izazov, ako tome dodamo iscrpljujuće dugu tranziciju naše zemlje, crno tržište, visoke namete i ostale otežavajuće okolnosti, biće da dobar i uspješan prodavač mora biti i mađioničar.

“Ključna je dobra organizacija, tačno i efikasno upravljanje vremenom. Ipak od svega je važnija motivacija i kontinuirani rad na sebi. Dnevno postavljati male ciljeve, postizati golove, a imati plan”, zaključuje Alisa.

Deset godina koliko su zajedno, neminovno ih je zbližilo. Zajedno su odrastali, prolazili važne životne faze, zajedno na svadbama, sahranama, rođendanima, babinama, zabavama i mukma…snažno je povezao ovaj tim.

“Mi smo porodica. Zvuči kao kliše, ali mi to zaista jesmo. Veoma se dobro poznajemo, imamo povjerenja i vjere jedni u druge. Ranko me učio prvim poslovnim koracima i imao mnogo strpljenja sa mnom, Aldijeva racionalnost i analitičnost me naučila kako da smirim najteže situacije a Alen je naprosto čarobnjak kada je trgovina u pitanju. Privilegovana sam zbog “učitelja” koje mi je život dodjelio, kaže.

Ova mlada, ambiciozna žena ima još jednu veliku strast – moda. Sve je počelo sa Fashion TV, nastavilo se u radnjama i buticima gdje je Alisa pravila modne kombinacije i shvatila da odjeća ima moć transformacije čovjeka.

“Odjeća koju nosimo određuje i naš stav. Ne osjećamo se jednako u decentnom poslovnom odjelu i vamp odjeći. Moda nije samo ono što smo obukli već i poruka koju smo izborom odjeće poslali”, kaže Alisa.

Ona je odnedavno postala zaštitinih lica domaćeg brenda RevoltCloth.

“Prvo sam bila njihov obožavatelj. Od osnivanja, su drugačiji od ostalih i među prvim streetwear fashion brendovima na našem tržištu. Miranom, vlasnik me jedne prilike pitao bi li željela da napravimo fotografije za jednu od kolekcija. Pristala sam i evo surađujemo već na tri kolekcije.

Rise in rebellion! Revolt, odražava vrstu pobune i borbe za prostor za kreativno izražavanje, ima za cilj promicanje urbane ulične kulture, grafita i street arta, ali i svih drugih uličnih subkultura kroz kreativna dizajnerska rješenja. A Alisa razmišlja da napravi svoj brand kupaćih kostima.

Vrijeme je za ples

Suprug Safet je podržava u njenim ambicijama i strastima. I u tom Alisa vidi ljepotu braka. Imati partnera koji te poznaje i voli kakav jesi, koji umije biti kritičar i oslonac kad je teško.

“On mi pomaže da budem najbolja verzija sebe. Pored njega se osjećam voljenom i znam da nekom pripadam. Sajo i ja smo zajedno pola moga života. Kad o njemu pričam,kao o sebi da govorim.

Mnogi zavide Alisi, obzirom da je Sajo jedan od boljih kuhara koje ima ova zemlja. Možda baš zato jer je Alisa baš izbirljiva kada je hrana u pitanju. Ipak, uspio je osvojiti.

Kada završi sve poslove, odgovori na hiljadito pitanje sina Alija, Alisa poželi i malo zabave za sebe. Ples uz elektronsku muziku u društvu prijatelja je idealan provod za nju.

“Imati vremena i biti okružen ljudima od povjerenja je zbilja najveći luksuz danas. Dobra organizacija će pomoći da objezbjedim vrijeme a to što imam i ovo drugo, volim smatrati svojom zaslugom”kaže na kraju razgovora Alisa.

Ostavite komentar