info@style.ba
Sunday, February 25, 2024
Kultura i zabava

KONCERT ZAGREBAČKOG KVARTETA U OKVIRU 27. SARAJEVSKIH VEČERI MUZIKE 

907pregleda

U utorak, 14. 09. 2021. godine u 20:00 sati, u okviru 27. Sarajevskih večeri muzike renomirani Zagrebački kvartet, čiji su zaštitni znak vrhunska izvedba i repertoarski odabiri širokog stilskog dijapazona, predstavit će se Gudačkim kvartetom br. 1, op. 76, G dur, Hob: IIII: 75 Franza Josepha Haydna, te Gudačkim kvartetom br. 1, op. 27, g mol Edvarda Griega.

Koncert će biti održana u Koncertnoj sali Srednje muzičke škole Sarajevo “Cvjetko Rihtman” uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Gudački kvartet nastao iz stvaralačkog pera klasičkog velikana Franza Josepha Haydna prvi je od ukupno šest kvarteta okupljenih oko opusa 76 – za kojeg se smatra da je u tehničko-kompozicionom, ali i inetrpretativnom smislu kruna Haydnove genijalnosti na polju kamernog muziciranja. Kvartet je posvećen mađarskom grofu Josephu Georgu von Erdődyju, a sudeći prema britanskom historičaru muzike i muzičkom piscu Charlesu Burneyu kvarteti op. 76 prepuni su inovatinovsti, vatrenosti i dobrog ukusa, koje je genij objedinio u jedinstvenu i kompaktnu muzičku cjelinu. S druge strane, Edvard Grieg je, poput Jana Sibeliusa, s praksom pisanja gudačkih kvarteta započinjao nekoliko puta da bi se na taj korak konačno odvažio 70tih godina 19. stoljeća. Kvartet u g-molu počeo je pisati u ljeto 1877, tokom boravka na farmi u Hardangeru u rodnoj Norveškoj. Nakon što je Kvartet završen tokom zime, na ljeto 1878. pisao je prijatelju: “Nedavno sam završio gudački kvartet koji još uvijek nisam čuo, radi se o djelu u g molu koje nije namijenjeno malim umovima! Cilj mu je širina, energičnost, let mašte i, iznad svega, punoća tona za instrumente za koje je napisan.”

Ostavite komentar