info@style.ba
Tuesday, August 9, 2022
Zdravlje i ljepota

Galenika: Rekordan broj novih proizvoda u ovoj godini

341pregleda

Tokom prvih sedam mjeseci ove godine kompanija Galenika je postigla značajno proširenje portfolija proizvoda, rast u Srbiji i na regionalnim tržištima, i dalju modernizaciju poslovanja.

 Kompanija pokazuje konstantan rast u svim segmentima svog poslovanja u 2021. godini. U periodu od januara do jula, Galenika je ostvarila rast proizvodnje za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Od početka godine kompanija je u Srbiji registrovala čak 12 novih proizvoda, dok je u promet do sada pušteno 11 proizvoda. Galenika bilježi povećanje prodaje u regionu, te je do kraja jula 2021. na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije lansirano pet proizvoda, a do kraja godine se planira lansiranje još devet. Na tržištu  EU, Galenika je registrovala jedan proizvod, a u planu je registracija još 20 proizvoda. Galenikin Institut za istraživanje i razvoj, uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, radi na transferu tehnologije pet proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova.

U periodu januar – jul 2021. godine, Galenika je ostvarila povećanje prodaje za 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine, čime se kompanija dodatno učvrstila na stabilnoj drugoj poziciji po udjelu na farmaceutskom tržištu Srbije. U istom periodu na tržištu Bosne i Hercegovine Galenika je ostvarila rast prodaje za 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz u zemlje regiona (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija) povećan je za čak 51 odsto, dok je prodaja na međunarodnim tržištima izvan regiona (Europa, Bliski istok, Afrika) više nego udvostručena.

„Galenika je kompanija koja gleda u budućnost i naši inovativni procesi predstavljaju važan uspjeh. Nastavljamo da planiramo i prilagođavamo se, da ulažemo timske napore i radimo ono u čemu smo najbolji, a pri tome ostajemo posvećeni ljudima i vjerni zdravlju. Strateški smo fokusirani na inovacije u kompaniji i portfoliju proizvoda u korist potrošača. Kao moderna i stabilna kompanija sa odličnim timom i inovativnim načinom razmišljanja, Galenika će postati još veća, sa jakim regionalnim prisustvom.“ – izjavio je Rikardo Vian Markes, generalni direktor kompanije Galenika.

U junu ove godine Galenika je postala dobitnik prestižne nagrade SAP Quality Award za region Centralne i Istočne Europe, za projekat inovativne poslovne transformacije kroz implementaciju najsavremenijeg sistema za upravljanje poslovanjem – SAP S/4HANA Cloud. Dodatno, na polju digitalizacije poslovnih procesa, kao prva farmaceutska kompanija u Srbiji, Galenika je krenula sa uvođenjem naprednog korisničkog intefrejsa Fiori UX, koji omogućava lakši i brži rad uz povećanje efikasnosti, produktivnosti, kao i mobilnost korisnika uz „work anytime, anywhere” pristup.

 

Ostavite komentar