info@style.ba
Monday, March 27, 2023
pixabay.com
Fitness i hrana

Nekoliko namirnica koje pomažu u regulisanju šećera u krvi

308pregleda

Uz redovnu terapiju koju uzimaju osobe koje imaju povišen nivo šećera u krvi, postoje, kako tvrde nutricionisti, i neke namirnice koje mogu da budu od pomoći u njegovoj regulaciji.

Mnoge od tih namirnica lako su dostupne, a sve što je potrebno jeste da ih uvedete redovnije u ishranu.

Nutricionisti tvrde da postoji sedam namirnica koje mogu da pomognu kod snižavanja nivoa šećera u krvi, a koje srećemo na svakom koraku.

1. Crveni kupus

Antioksidanti poput kvercetina i kempferola, kojih ima u velikim količinama u crvenom kupusu, imaju sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi i pozitivno djeluju na povećanje osjetljivosti na insulin.

2. Grah

Mahunaste biljke kao su grah i leća obiluju magnezijumom, biljnim proteinima i vlaknima, a topiva vlakna i skrob usporavaju probavu i na taj način poboljšavaju insulinsku preosjetljivost, piše 24sata.rs

3. Bundeva 

Ova namirnica bogata je vlaknima i antioksidantima, ali i polisaharidima koji regulišu prisustvo šećera u krvi. Istraživanje brazilskih naučnika pokazalo je da grickanje sjemenki bundeve odmah posle obroka snižava glikemiju i do 35 odsto.

4. Sjemenke lana

Istraživanja pokazuju da  unošenje 30 grama sjemenki lana dnevno pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Njihova djelotvornost je najveća ako ih sitno nasjeckate ili sameljete jer tako poboljšavate apsorpciju važnih matrerija iz sjemenki.

Sjemenke možete da sameljete i u aparatu za mljevenje kafe, a zatim ih dodate u  jogurt ili žitarice.

5. Kikiriki 

Kikiriki, ali i bademi snižavaju nivo šećera u krvi bilo da se jedu na prazan stomak ili poslije obroka. To je i idealan međuobrok koji organizam snabdijeva energijom i štiti zdravlje srca.

6. Šumsko voće

Jagode, maline, kupine, borovnice i ostalo šumsko voće imaju dragocjena svojstva za zdravlje jer su puni vlakana, vitamina, minerala i antioksdianata. Ovo voće poboljšava i reguliše nivo šećera u krvi povećavajući osjetljivost na insulin.

Istraživanje sprovedeno 2019. i objavljeno u stručnom časopisu “Obesity Society” pokazalo je da 250 grama malina, konzumiranih poslije obroka, sa visokim udjelom ugljikohidrata, može značajno da snizi nivo šećera u krvi.

7.  Ovsene pahuljice

Ukoliko se redovno konzumiraju, ovsene pahuljice  pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, zahvaljujući udjelu topivih vlakana. Šolja ovsenih pahuljica sa šumskim voćem i mlevenim bademima primjer je idealnog doručka za snižavanje nivoa šećera u krvi.

Ostavite komentar