info@style.ba
Tuesday, August 9, 2022
pixabay.com
Beba i mama

Folna kiselina u trudnoći: Zašto se uzima, imali li nuspojava i koja je cijena?

154pregleda

Folna kiselina bi se trebala uzimati prije trudnoće, ali i svaki dan u trudnoći.

Preporučene doze folne kiseline su 400 mikrograma dnevno, a glavna uloga joj je osiguravanje pravilnog rasta i razvoja djeteta, posebice njegovog mozga i leđne moždine. Može se kupiti u svim ljekarnama, a doze se ne smiju prekoračiti.

Što je folna kiselina?

Folna kiselina je zapravo sintetizirani oblik vitamina B9, a on se naziva folat. Folati su važni jer proizvode crvena krvna zrnca i pomažu neuralnoj cijevi fetusa da se s vremenom razvije u mozak i leđnu moždinu. Neuralna cijev je jedna od prvih stvari koja se razvija kod fetusa između četvrtog i šestog mjeseca trudnoće.

Kod poremećaja u razvoju neuralne cijevi, može doći do mnogih problema kod bebe kao što su gubitak kontrole nad mjehurom ili paraliziranosti nogu. Jednako tako, ako se ne uzima folna kiselina može doći i do spina bifide, odnosno rascjepa kralježnice, kao i do nemogućnosti razvoja mozga, što može značiti i smrt bebe.

Koliko folne kiseline je dovoljno?

Sama doza se određuje u dogovoru s ginekologom. Neke prosječne vrijednosti su oko 400 mikrograma dnevno u prvim mjesecima trudnoće, od četvrtog do devetog mjeseca trudnoće 600 mikrograma i za vrijeme dojenja 500 mikrograma. Može se uzimati na prazan želudac ili uz obrok, zavisno od uputa.

Važno je folnu kiselinu početi uzimati odmah na početku trudnoće, odnosno u prve tri do četiri sedmice, jer se tada razvijaju djetetov mozak i leđna moždina. Neki će liječnici savjetovati uzimanje folne kiseline i mjesec dana prije samog začeća.

Zašto je dobra folna kiselina?

Folna kiselina, baš kao i drugi vitamini koji se uzimaju u trudnoći, omogućava pravilan razvoj djeteta. U slučaju da se ne uzima, može doći do problema s neuralnom cijevi, do nepotpunog razvoja leđne moždine i nepotpunog razvoja glavnih dijelova mozga, a to onda vodi i do određenih defekata, čak i smrti. Osim toga, folna kiselina služi i za sprječavanje:

  • prijevremenog poroda
  • premale težine novorođenčeta
  • spontanog pobačaja
  • lomplikacija u trudnoći
  • srčanog ili moždanog udara trudnice

Osim toga, folna kiselina ima ulogu u rastu majčina tkiva za vrijeme trudnoće te smanjuje umor i iscrpljenost.

U kojoj se sve hrani može pronaći folna kiselina?

Folna kiselina se nalazi u cjelovitim žitaricama te tamno zelenom povrću kao što su: špinat, leća, brokula, avokado, a ima je i u orašastim plodovima, agrumima, riži i mahunarkama. Ipak, količina folne kiseline koja se dobiva iz hrane nije dovoljna u trudnoći, pogotovo zbog mučnina i povraćanja koji su prisutni kod nekih trudnica i zato je potrebno uzimati suplemente.

Ima li uzimanje folne kiseline nuspojave?

Ako se uzima u preporučenim dozama, folna kiselina nema nuspojava. Ipak, neke trudnice mogu primijetiti blagu mučninu, čudan okus u ustima, gubitak apetita, probleme sa spavanjem. U rijetkim slučajevima se može pojaviti alergijska reakcija na folnu kiselinu koja se može primijetiti po osipu na koži, svrbežu i crvenilu, piše N1info.

Koja je cijena folne kiseline?

Folna kiselina može se pronaći u svim apotekama, a cijena zavisi od proizvođača, te otprilike iznosi 13 KM za 100 tableta.

Zaključak

Folna kiselina u trudnoći ima važnu ulogu za majku, ali i za bebu. Omogućava normalan razvoj mozga i leđne moždine bebe, a jednako tako smanjuje umor i iscrpljenost majke. Iako se određene količine folne kiseline mogu dobiti i iz hrane, važno je uzimati je u obliku suplemenata.

Ostavite komentar