info@style.ba
Sunday, March 26, 2023
pixabay.com
Zdravlje i ljepota

Ulje mrkve: Za sunčanje, akne, protiv bora, a pomaže i kod kožnih problema

308pregleda

U nastavku ćemo objasniti zašto je mrkva toliko dobra za naš organizam te kako koristiti ulje mrkve da bi se dobile sve njegove blagodati.

U ljetnim mjesecima posebno često možemo vidjeti tekstove o ulju mrkve. Dobro je poznato da je to čest sastojak brojnih krema za sunčanje i ubrzano tamnjenje. Mrkva je toliko popularna prvenstveno zbog karotenoida koji su zaslužni za stvaranje pigmenta kod povrća, pa tako i kod ljudske kože.

Ulje mrkve može se proizvoditi kao eterično ulje mrkve, macerat i ulje korijena mrkve, ulje sjemenki mrkve. U nastavku ćemo objasniti zašto je mrkva toliko dobra za naš organizam te kako koristiti ulje mrkve da bi se dobile sve njegove blagodati.

Vitamini i beta-karoten u mrkvi

Mrkva je najviše poznata kao povrće koje je dobro za zdravlje naših očiju. Osim toga čuva i naše srce i mozak te pomaže u borbi protiv različitih vrsta raka. Osim nama najviše poznate narančaste mrkve, postoji i ljubičasta, žuta, crna i crvena mrkva.

Sastav mrkve je iznimno pogodan za naš organizam. Mrkva prvenstveno obiluje beta-karotenom, metaboličkim prethodnikom vitamina A koji je ime dobio upravo po ovom povrću. Jedna mrkva, pokazalo se, sadrži 407% dnevne preporučene doze beta-karotena za naš organizam. Ovaj antioksidans zaslužan je za jačanje imuniteta te nas štiti od infekcija, bolesti i tumora. Osim beta-karotena, različite vrste mrkve mogu sadržavati i druge karotenoide poput likopena i luteina.

Ulje mrkve sadrži visoku razinu beta-karotena i vitamina. Vitamini u ulju mrkve su vitamin A, vitamin K, vitamin C te vitamini B skupine poput folne kiseline (B9), biotina i tiamina. Uz to sadrži kalcij, magnezij, željezo, cink i druge fitokemikalije. Također je bogata biljnim vlaknima što ju čini odličnom namirnicom za pospješivanje probave.

Ovo su još neka korisna svojstva ovog narančastog povrća:

– smanjuje rizik od pojave bolesti vida

– smanjuje rizik od nastanka glaukoma i katarakta

– poboljšava vid

– smanjuje kratkovidnost

– smanjuje izglede za dobivanja raka pluća

– štiti srce

– štiti mozak i živce

– zaustavlja proljev

– pomaže kod anemije

– ima protuupalni učinak

– pospješuje tamnjenje kože

Ulje mrkve od sjemena

Ulje mrkve se može raditi od sjemena koje je bogato proteinima, vlaknima i ugljikohidratima. U sjemenkama mrkve nalazi se dosta kalija, magnezija i kalcija te eteričnog ulja. Osim toga, u sjemenkama od kojih se radi ulje mrkve su prisutni steroli koji se koriste u borbi protiv kolesterola, triterpeni koji smanjuju rizik od nastanka tumora i fenolni antioksidansi koji pomažu u probavnom zdravlju i oporavku stanica. Ulje sjemena mrkve se obično koristi kod pojačanog lučenja želučane kiseline, nadutosti i bolova u trbuhu, kao i za bolove u mokraćnom mjehuru te bubregu.

Sjeme mrkve može poslužiti za izradu baznog ulja mrkve koje je vrlo skupo te se dobiva hladnim prešanjem sjemena te sadrži oko 40% eteričnog ulja što je iznimno visok postotak. Ovakvo bazno ulje koristiti se u proizvodima za sunčanje i nakon sunčanja jer je vrlo dobro za tretiranje opekotina te za njegu masnije kože. Odlično je i za rješavanje prištića i akni. Bazno ulje mrkve se pokazalo uspješnim kod rješavanja tamnih podočnjaka.

Osim baznog ulja, može se raditi i eterično ulje mrkve od sjemena koje se dobiva postupkom parne destilacije sjemena. Može se koristiti oralno te kao takvo pozitivno djeluje na rad jetre i bubrega i pomaže u snižavanju kolesterola. Ako se nanosi na kožu služi za poticanje kože na regeneraciju, djeluje povoljno na rane te djeluje protuupalno. Odlično je za korištenje kod opekotina te kod problema s cirkulacijom. Povoljno je i za ljude koji boluju od dermatitisa te za njegu zrele kože sklone ekcemima.

Ulje mrkve od korijena

Od korijena mrkve se obično radi macerat mrkve koji se dobiva tako da se biljka neko određeno vrijeme potopi u drugom biljnom ulju. Za postupak maceracije potrebno je svjetlo i toplina te je najbolje koristiti stabilna hladno prešana ulja. Preporučuju se maslinovo, suncokretovo, bademovo i kokosovo ulje koja se ne kvare brzo. Na tržištu ćete najčešće pronaći macerat mrkve u suncokretovom ulju. Ovaj proizvod bogat je beta-karotenom, vitaminima A i E te provitaminom A.

Ulje mrkve koje se pravi od korijena služi za njegu kose, pomaže u iscjeljivanju suhe i oštećene kože, te potiče sintezu melanina koji je zaslužan za postizanje tamnog tena. Ne preporučuje se koristiti ga samostalno na koži već ga miješati s drugim uljima ili losionima. Ulje mrkve u obliku macerata, niti u bilo kojem drugom obliku, ne nudi nikakvu zaštitu od sunca. Za kosu djeluje tako da potiče njen rast zbog poboljšavanja cirkulacije tjemena te kosi daje poseban sjaj, piše N1info

Recept za ulje mrkve

Ulje korijena mrkve ili macerat, najlakše se dobiva tako da mrkvu naribate, malo posušite, pa utopite u organsko biljno ulje. Ulja je dovoljno toliko da prekrije mrkvu koju ste dodali. Stavite tako na laganu vatru i ostavite da se kuha nekoliko sati. Kada se tekućina dobije narančastu boju, ulje je gotovo. Tada procijedite ostatak i prebacite ulje u staklenu posudu. Čuvati se treba u hladnjaku i tako može odstajati do pola godine.

Drugi recept za odlično ulje mrkve je da oko 20 grama posušene ribane mrkve i oko 100ml hladno prešanog suncokretovog (ili drugog ulja po izboru) stavite u staklenu posudu koju možete zatvoriti. Takvu smjesu ostavite na sunčanom mjestu barem dva tjedna. Smjesu je potrebno povremeno otvoriti i promiješati ili protresti. Kada je gotovo procijedite i ostavite da stoji 24 sata. Tek tada prebacite u staklenu posudu u kojoj će se čuvati.

Ostavite komentar