info@style.ba
Sunday, February 25, 2024
pixabay.com
Život i stil

Stručnjaci savjetuju: Prestanite zuriti u mobitel, djeca će vam biti depresivna

425pregleda

Roditelji koji ignoriraju svoju djecu i koriste telefone umjesto da im poklanjaju pažnju, možda izlažu djecu riziku od depresije.

Ko je krivac: Djeca se ne rađaju kao agresivna, sebična ili razmažena, ona takva postaju

Kineski znanstvenici su proučavali 530 učenika starosti između 10 i 18 godina da vide jesu li bili žrtve roditeljskog ignoriranja zbog upotrebe telefona.

Djeca koja su imala roditelje opsjednute telefonom, pokazala su veće simptome depresije prilikom popunjavanja upitnika od onih koji su dobili pažnju.

“Roditeljski ignoriranje je fenomen u kojem roditelji koriste svoje mobilne telefone u interakcijama između roditelja i djece u kojema se djete osjeća isključeno”, objašnjavaju u nedavno provedenom istraživanju.

Primjeri roditeljskog ignoriranja uključuju redovno provjeravanje telefona tokom obroka i mogućnost da uvijek vidite ekran i notifikacije koja pristižu.

Kineski istražitelji su zamolili studente da popune upitnik, rangirajući njihovu percepciju roditeljske topline i odbacivanja.

Djeca u istraživanju bila su uzrasta od deset do 18 godina, s prosječnom starošću od 13 godina.

Upitnik je postavio razna pitanja za procjenu upotrebe telefona njihovih roditelja.

Jesu li u pravu roditelji koji svojim mališanima puštaju Nirvanu ili Rammstein, da bi ih odmalena ‘naučili šta valja’?!

Jedno pitanje je, na primjer, glasilo: “Tokom tipičnog obroka s mojim roditeljima, moji roditelji izvlače i provjeravaju svoje mobilne telefone”, a sudionici su to ocijenili na skali od jedan do pet. Jedan je bio ‘nikad’, a pet je ‘svaki put’.

Druga izjava na koju su sudionici morali odgovoriti bila je: “Moji roditelji stavljaju svoje mobilne telefone na mjesta gdje ih mogu vidjeti kada smo zajedno.”

Zatim je istim učenicima dan poseban upitnik da se procijeni njihova razina depresije.

Znanstvenici objašnjavaju da su u svom istraživanju postavili 20 pitanja i da su učenici rangirali svoje simptome depresije u proteklom tjednu na skali između jedan i četiri. Na ovoj skali, jedan je bio izjednačen s nimalo, a četiri je bio ‘mnogo’.

Kada su akademici procijenili ove podatke, otkrili su da što više vremena roditelji provode na svojim uređajima, kada su u blizini svoje djece, veća je vjerojatnost da će djeca razviti depresiju.

Djeca roditelja koji su vezani za svoje telefone osjećala su se odbačeno i doživljavali su manje topline od strane svojih roditelja, za koje misle da su više zainteresovani da zure u ekrane nego u njih, prenosi N1info.

Ostavite komentar