info@style.ba
Tuesday, December 5, 2023
pixabay.com
Život i stil

10 stvari koje bismo voljele reći mlađoj verziji sebe

380pregleda

“Pitat’ ćete starost gdje je bila mladost.” Ovu smo mudru rečenicu često slušali u životnom periodu u kojemu nismo mogli razumjeti dubinu njezina značenja. U mladim danima želimo biti stariji, a kada dođemo u određene godine, s nostalgijom gledamo na svoju mladost i razmišljamo o tome što smo mogli napraviti bolje, pametnije i promišljenije.

Psiholozi su složni da svoj život trebamo promatrati kroz prizmu budućnosti i radosnih trenutaka koji tek dolaze. Međutim, retrospektiva je prekrasna stvar, posebno ako uspijemo uživati u pogledu preko ramena i sjećanju na lijepe životne trenutke koje smo proživjeli.

Mnoge od nas teže kvalitetnom ljubavnom odnosu, pravom prijateljstvu, razvijanju karijere, stvaranju stabilne obitelji i života u kojemu neće puno toga nedostajati. Ti ciljevi nas mogu sputavati i zbog njih možemo propustiti mnogo lijepih životnih trenutaka koji su nas mogli izgraditi u osobu punu samopouzdanja i ljubavi prema sebi.

Jeste li ikad razmišljale što biste rekle mlađoj verziji sebe? U nastavku pročitajte naše prijedloge.

1. Strpi se. Sad se život čini teškim, ali bit će lakše.

Možete li uopće prebrojati koliko ste puta u životu mislili da je došao kraj svijeta? Slomljeno srce, propuštena poslovna prilika ili godina na fakultetu, otkaz ili obiteljske svađe – činilo se kao da se tlo ruši pod nogama, a na kraju je svaki taj problem postao dobra životna lekcija.

2. Uživaj baš u ovom trenutku.

Sjedite na najdražem mjestu, s najdražom osobom i ispijate najdraži koktel. Međutim, po glavi se vrte problemi koji duh šalju u neku drugu dimenziju, daleko od ove savršene u kojoj se nalazi vaše tijelo. Gledanje unaprijed nam ne dopušta da uživamo u čarima onoga što se upravo događa. Šteta što ovo naučimo prekasno.

3. Cijeni vrijeme kad si sama!

Društvo je oblikovalo neke naše životne ciljeve pa već kao mlade slobodne djevojke težimo potrazi za „onim pravim“ s kojim ćemo dijeliti život. Kad se zaljubimo, cijele sebe dajemo drugoj osobi pa se ponekad u tome možemo izgubiti. Najvažnije je naučiti uživati sama sa sobom.

4. „Ne“ ne zahtjeva objašnjenje

Kroz život se često nađemo u situacijama u kojima ne želimo biti i s ljudima s kojima ne želimo biti. Kao mlade osobe se svima želimo svidjeti pa pristajemo na stvari koje nam zapravo ne odgovaraju. Tek kasnije shvatimo kolika je to žrtva i naučimo koliko je olakšanje reći „ne“ bez obrazloženja.

5. Smiješ pojesti kolač prije spavanja!

Biste li, da imate priliku, zagrlile dvadesetogodišnju sebe i sto puta joj ponovile da je savršena baš takva kakva je?

6. Pravu ljubav ne možeš naći, ona će doći.

Slomljeno mladenačko srce uistinu jako boli. Tek u određenim godinama shvatimo da ljubav dolazi u raznim bojama i oblicima i da slomljeno srce može zacijeliti. Prave stvari dolaze spontano, nema ih smisla stalno tražiti.

7. Nemoj žuriti, ima vremena za organizaciju života.

Završila sam školu ili fakultet. Sad brzo moram pronaći posao, osigurati egzistenciju, zaljubiti se, zasnovati obitelj i živjeti mirnim načinom života jer će mi to osigurati sreću. Ovakav način razmišljanja mladim ljudima stvara nepotrebni stres, koji bi mogli zamijeniti dobrim provodom, izlaskom do jutra i druženjem s prijateljicama. Za organizaciju života ima vremena.

8. Cijeni svoje slobodno vrijeme i nikad nemoj govoriti da ti je dosadno.

Kad imaš vremena, nemaš novca. Kad imaš novca, nemaš vremena. I ovo je jedna od mudrosti koju smo slušali kao djeca. Poslovno i privatno je teško balansirati, a majke najbolje znaju da je „dosada“ čarobni pojam o kojemu danas mogu samo sanjati.

9. Ne skrivaj crte svoga karaktera!

Mladenačke godine provedemo trudeći se da se svidimo drugim ljudima. Jesam li previše introvertirana? Trebam li se više smijati? Jesam li možda previše osjetljiva? Jesam li kriva za određenu situaciju koja se dogodila? Da imamo priliku, mlađoj sebi bismo trebale reći: Bila si točno onakva kakva si trebala biti jer si to bila ti.

10. Ispred tebe je zaista lijep život, veseli mu se!

Kao mlade osobe često brinemo o budućnosti jer imamo osjećaj kao da je najljepše vrijeme u životu iza nas. To je jedan od najvećih mladenačkih mitova koji bismo, da možemo, odmah izbrisale iz svojih mladih glava, tvrdi zadovoljna.hr

Ostavite komentar