info@style.ba
Sunday, February 25, 2024
pixabay.com
Život i stil

Kako očistiti ekran TV-a?

757pregleda

Posljednji put kad ste kupovali TV, vjerojatno ste dosta vremena proveli odlučujući o tome kakav ćete ekran izabrati i raspravljajući o rezuluciji koju želite. Nakon tako važne kupnje, trebali biste znati i kako očistiti ekran da biste mogli maksimalno uživati u bojama i detaljima. Neovisno radi li se o ekranu televizora, računala ili mobitela, morali biste znati koje metode i alate koristiti.

Većina današnjih televizora ravnog ekrana ima LCD ili OLED ekrane, osvijetljene diodama koje emitiraju svjetlost. Plazma ekrani, koji su bili popularni kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih, ne proizvode se već godinama, ali su još uvijek u mnogim domovima. Uistinu starinski televizori, koji su se oslanjali na glomazne katodne cijevi (CRT), imali su staklene zaslone, koji su, generalno, više opraštali.

“Čišćenje starog televizora slično je čišćenju prozora. Moderni televizori zahtijevaju veću brigu”, kaže Jessica Ek, stručnjakinja za čišćenje pri American Cleaning Institute. Iako se svi moderni zasloni mogu čistiti na isti način, morat ćete biti vrlo oprezni pri izboru sredstva za čišćenje TV ekrana i načinu na koji ih koristite. Također biste trebali provjeriti je li vaš TV isključen prije nego što ga počnete čistiti. Ne samo da je sigurnije, nego ćete moći bolje vidjeti sve mrlje.

Kako očistiti TV ekran?

     1. Krpama od mikrofibre

Moderni ekrani mogu biti osjetljivi na pritisak i mogu se lako izgrebati, kaže Ek. Preporuča korištenje krpe od mikrovlakana, bez obzira je li vaš zaslon LCD, OLED ili plazma. “Tkanina od mikrovlakana protkana je vrlo sitnim vlaknima, što čini pritisak na zaslon ravnomjernijim i smanjuje mogućnost nanošenja ogrebotina ili oštećenja.”

Što izbjegavati? Papirnate ručnike, maramice i druge materijale koji mogu sadržavati vlakna koja mogu oštetiti zaslon. Čak i ako učite kako čistiti TV sa starim CRT zaslonom, krpa od mikrovlakana još uvijek je najbolji izbor. Također možete koristiti elektrostatičku krpu za prašinu.

     2. Očistite kutove

Pazite da krpom dohvatite kutove i rubove zaslona, ​​često okrećući krpu kako biste uvijek koristili čisti segment.

Što izbjegavati? Nemojte previše pritiskati ili ćete sljedeći put kad upalite svoj LCD ili plazma TV ekran pronaći izgorjele piksele.

     3. Tekućinu poprskajte na tkaninu

Bilo koju vrstu tekućine prvo je poprskajte po tkanini u finoj maglici kako biste izbjegli oštećenje unutarnjih dijelova. Nikad je ne nanosite izravno na zaslon.

Što izbjegavati? Nemojte koristiti prethodno obrađene krpe za brisanje prašine jer njihova masna površina, namijenjena proizvodima od drva, može ostaviti talog.

    4. Brišite preklapajućim potezima

Kako biste izbjegli pruge, Ek preporučuje čišćenje ravnomjernim potezima koji se blago preklapaju, bilo vodoravno ili okomito. Zatim posljednji put prijeđite preko zaslona suhom krpom kako biste uklonili sve ostatke. Očistite i TV kućište, tako da prašina ne smeta zvučnicima i priključcima. Također možete upotrijebiti četku za prašinu svog usisavača.

Što izbjegavati? Čišćenje zaslona u krugovima jer to može stvoriti pruge.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje s TV ekrana

Ako je neku mrlju osobito teško očistiti, možda je sok vašeg mališana poprskan i osušen na ekranu, možete pokušati s vrlo razrijeđenom mješavinom destilirane vode i blagog sapuna za pranje posuđa. Ali, kada čistite TV ravnog ekrana, nikada ne biste trebali koristiti jake kemikalije poput acetona ili amonijaka. Moglo bi se činiti dobrim rješenjem koristiti sredstvo za čišćenje prozora, ali ono ima amonijak kao glavni sastojak koji može trajno promijeniti boju vašeg zaslona. Jedina iznimka od ovog pravila su cijevni televizori, koji imaju staklene zaslone koji mogu izdržati prskanje sredstva za čišćenje stakala.

Očistite daljinski upravljač

Dok čistite ekran TV-a, ne zaboravite očistiti i daljinski upravljač koji je leglo nečistoća. Prije nego što počnete, izvadite baterije i vratite poklopac na odjeljak za baterije. Okrenite daljinski naopako i otresite sve mrvice ili druge ostatke između gumba. Umočite pamučni štapić u sredstvo za čišćenje TV-a i utrljajte ga između tipki. Ako to nije dovoljno, pokušajte ukloniti preostalu prljavštinu čačkalicom ili suhom četkicom za zube. Vlažnom krpom od mikrovlakana obrišite stražnju i bočne strane daljinskog upravljača. Pustite da se osuši na zraku prije upotrebe i ne zaboravite zamijeniti baterije.

Očistite zvučnike od prašine

Ako imate vanjske zvučnike, vjerojatno i oni skupljaju prašinu, što može dovesti do prigušenog ili mutnog zvuka. Ako vaši zvučnici imaju uklonjive tkanine, skinite ih i usisajte obje strane. U suprotnom, samo usisajte prednju stranu. Valjak za dlačice također može pomoći u sigurnom uklanjanju dlačica. Ako su poklopci vaših zvučnika izrađeni od tvrdog materijala umjesto od tkanine, možete uzeti vlažnu krpu od mikrovlakana i obrisati ih.

Napravite svoje sredstvo za čišćenje

Možete kupiti komercijalno formulirano sredstvo za čišćenje TV ekrana, ali ako biste radije uštedjeli nešto novca ili želite ekološki prihvatljivije rješenje, jednako je učinkovito napraviti svoje sredstvo za čišćenje televizora. Pomiješajte destiliranu vodu (minerali u vodi iz slavine mogu izgrebati ekran) s bijelim octom u omjeru 1:1. Ako ne želite da se miris octa zadrži u vašem domu, u redu je koristiti mješavinu jednog dijela izopropilnog alkohola pomiješanog s četiri dijela destilirane vode. Samo svakako izbjegavajte etilni alkohol ili bilo koje druge vrste alkohola jer mogu učiniti više štete nego koristi, prenosi N1info.

Ostavite komentar