info@style.ba
Tuesday, December 5, 2023
pixabay.com
Beba i mama

Kako motivisati dijete na čitanje? Koraci s kojima će postati pravi knjigoljubac

481pregleda

Usađivanje dobrih navika kod djeteta trebalo bi početi od najmanjih novu. Kada se dijete uči o pravim vrijednostima, mala je šansa da ćete u njegovim kasnijim godinama trebati pitati kako motivirati dijete na učenje. Nisu sva djeca ista i nerijetko roditelji smatraju da ako oni vole čitanje, sigurno će voljeti i njihova djeca, no stvarnost nije uvijek takva.

Današnje generacije imaju mnogo afiniteta, želje za mnogo različitih hobija te volju baviti se različitim aktivnostima. Također postoje djeca koja nemaju nikakvih interesa, odnosno, ništa ih kao izvannastavna aktivnost ne privlači dovoljno.

Međutim, istraživanja su pokazala da je stjecanje dobrih navika poput čitanja vrlo dobro za razvoj djeteta na intelektualnoj, društvenoj i sociološkoj razini. Ujedno može pomoći i u školi kod gradiva i učenja. Dijete koje ne treba motivirati na čitanje i koje to čini samo ima veće šanse da će imati bolje ocjene u školi, ali i da će se generalno osjećati bolje.

Zašto djeca trebaju čitati?

Ne samo da djeca trebaju čitati već se roditeljima djece koja još ne znaju čitati sama savjetuje da rano krenu s učenjem djece o pisanom slovu. Čitanje maloj djeci od malih nogu može pomoći u razvijanju jezika i govora, u komunikacijskim sposobnostima, društvenim sposobnostima te u pismenosti u budućnosti.

Razlog tomu je što djeca od prvih mjeseci kroz čitanje mogu stimulirati dio mozga koji im omogućava bolje razumijevanje jezika. Također, čitanjem se razvija dio mozga koji je zaslužan za socijalne sposobnosti, za razvoj govora i pismenosti. Štoviše, istraživanja su pokazala da djeca koja čitaju imaju bolje razvijenu maštu te lakše razumijevaju jezična pravila. Ove kognitivne sposobnosti i sposobnosti kritičkog razmišljanja od malih nogu mogu biti vrlo važna, posebice kada vidimo da su posljednji podaci o pismenosti djece poražavajući.

Kod starije djece koja mogu sama čitati i dalje se razvijaju sve ranije navedene sposobnosti, ali se još poboljšava sposobnost djeteta da nauči pročitano. Djetetu to može predstavljati veliku pomoć u školovanju.

Ovo su neki od razloga zašto je dobro da motivirate dijete na čitanje:

– razvijanje jezičnih sposobnosti i vokabulara

– poboljšavanje i olakšavanje učenja pročitanog teksta

– poboljšavanje slušnih sposobnosti

– razvijanje mašte i kreativnosti

– poboljšavanje društvenih sposobnosti

– povećanje vokabulara od malih nogu

– povećavanje razumijevanja i kritičkog razmišljanja – razvijanje govora

– pomoć pri učenju

Istraživanja pokazuju da djeca koja od malena više čitaju imaju veće šanse naučiti informacije i razviti jezične sposobnosti. Razvijanjem će imati veće sposobnosti čitati, a što više i bolje čitaju veće su šanse da će uspješno završiti svoje školovanje.

Kako motivirati dijete na čitanje?

Sada kada ste sami svjesni svih prednosti čitanja kod djece ne bi bilo loše raditi na tome kako motivirati dijete na čitanje. Najveće prednosti čitanja dijete će dobiti ako zavoli tu aktivnost, a ne ako mu je nametnuta na silu. Početak motiviranja djeteta na čitanje stoga neka bude razgovor s djetetom o tome kako je čitanje važno te koliko dobra mu može donijeti. Motivacija može biti i crtić, film ili priča o nekoj osobi ili liku koji dijete voli, a da voli čitati. Prilikom razmišljanja o tome kako motivirati dijete na čitanje pripazite da ništa ne činite na silu jer biste mogli postići kontra efekt.

U nastavku donosimo nekoliko načina kako motivirati dijete na učenje.

1. Dijete uči od roditelja – i vi trebate čitati

Dobro je poznato kako velik dio odgoja u ranim godinama dolazi od roditelja. U tom periodu djeca prihvaćaju navike i načine ponašanja od roditelja. Ako dijete svakodnevno ili često gleda da majka, otac ili drugi član obitelji čitaju, veće su šanse da će se i ono zainteresirati za tu aktivnost. Teško ćete djetetu usaditi pozitivnu naviku ako je i sami ne prakticirate.

Ako je dijete premalo da samo čita, čitajte mu vi, iznova i iznova. Nema veze ako se radi o istoj slikovnici ili knjizi nekoliko puta, dok god je dijete voli, čitajte mu je iznova ili mu dajte da samo čita iznova. Ponovno čitanje istog teksta pomaže u stjecanju brzine čitanja te točnosti prilikom čitanja.

2. Oživite priču koju dijete čita

Ako dijete čita priču ili slikovnicu o nekim likovima ili radnjama, ispitujte ga je li ikada takvo nešto vidio uživo. Primjerice, priča može biti o košarkašu, razgovarajte s djetetom nakon čitanja o košarci i o tome je li dijete igralo taj sport. Kada se djetetu približi ono o čemu čita veća je šansa da će ponovno htjeti uroniti u svijet mašte jer ćete mu ga na ovaj način približiti. Također, pokušajte “oživjeti” priču koju prati. Ako čita o vatrogascima, pokažite mu vatrogasni dom ili vozilo, ako čita o nekoj životinji, odvedite ga da je upozna.

3. Nosite knjige ili slikovnice sa sobom na put i u park

Dobar način kako motivirati dijete na čitanje jest da mu knjigu ili slikovnicu često dajete kao opciju za provođenje vremena. Kada god dijete treba čekati, primjerice u javnom prijevozu ili kod liječnika, ponudite mu knjigu ili slikovnicu. Na ovaj način ga navikavate da su priče dobar način za lakše i brže prolaženje vremena. Također, ovako mu pokazujete da je svako vrijeme dobro vrijeme za čitanje. Ovo je također puno bolja alternativa od mobilnih uređaja, videa i videoigara.

4. Neka knjiga bude nagrada za dobar posao

Umjesto slatkiša ili gledanja videa, neka djetetu čitanje knjige ili slikovnice bude nagrada za dobro odrađen posao. Osim knjiga, djetetu možete kupovati specijalizirane dječje časopise namijenjene njegovim godinama. Pokažite mu da čitanje može biti zabavna aktivnost, ali i nagrada, odnosno, opuštanje nakon „posla“.

Dobro je i da dijete stekne naviku odlaska u knjižnicu te da dijete to doživi kao zabavan izlet. Predstavite knjižnicu kao mjesto s nebrojeno puno priča, zanimljivih likova i pokažite mu kako i vi često posjećujete tu oazu. Ako će dijete imati svoju iskaznicu, volja za odlaskom u knjižnicu mogla bi biti još veća.

5. Čitajte s djetetom

Dajte sebi i djetetu vremena da stekne naviku čitanja. Ako vidite da mu neke riječi idu teže, pomozite mu te sve greške predstavite kao odličan prostor na napredak. Kada završi priču nagradite ga i pohvalite, ali i s njime razgovarajte o tome kako mu se svidjelo. Možete uči i dublje u priču pa pitati zašto je neki lik baš tako postupio ili što dijete misli da bi se moglo događati u budućnosti s tim likom.

Dobro je s djetetom izmjenjivati iskustva. Pričajte mu o svojoj knjizi na primjeren način, recite mu gdje ste stali i koliko ste do sada pročitali, pa neka vam dijete da te iste informacije kod svoje knjige. Odličan način jest i da dijete vama čita na glas, a onda vi njemu. Tako ćete mu pokazati da je čitanje zabavna zajednička aktivnost.

6. Odaberite prilagođene tekstove i pustite djetetu da samo odabere

Kako smo ranije naveli, kod motiviranja djece na čitanje nemojte ništa činiti na silu. Dopustite djetetu da samo odabere kada će ići u knjižnicu, ali i da samo bira što ga zanima. Ako je to ista knjiga iznova, nema veze, s vremenom će prijeći na iduću. Ono na što biste trebali reagirati jest da dijete čita tekstove prilagođene njegovim godinama i razvoju.

Ako premladom djetetu date knjigu za napredniju i stariju djecu, moglo bi se dogoditi da neće razumjeti sve što piše ili će mu biti previše stranica. To može izazvati anksioznost i strah od neuspjeha, a to je upravo suprotno od onoga što želite postići.

Zaključak

Mnogo je načina na koje možete motivirati djecu na čitanje, ali je najvažnije da sve kreće od vas. Vi kao roditelj i okolina trebate biti ti koji će djeci pozitivnim primjerom, ali i uzbuđenjem oko čitanja pokazati da je čitanje zanimljivo, zabavno i korisno, tvrdi N1info

Ostavite komentar