info@style.ba
Tuesday, December 5, 2023
pixabay.com
Beba i mama

Upozorenje psihologa: Evo što se događa s vašim djetetom kada ga udarite

937pregleda

Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su štetne posljedice koje ostavlja fizičko kažnjavanje djece. Međutim, neki roditelji još uvijek vjeruju kako je to ponekad jedini način da djetetu pokažu da je pogriješilo ili da se ne ponaša kako bi trebalo.

 

Ruski psiholog Mihail Labkovski otkrio je ozbiljne posljedice koje može ostaviti udaranje djeteta na njegovu psihu.
Kako je objasnio, tući dijete znači slomiti njegovu vjeru u život. Tako je u samo nekoliko riječi otkrio glavni razlog zašto roditelji to nikada ne bi smjeli raditi, donosi N1info.

“Udaranje nije odgoj, to je samo pokazatelj vaše agresije. Nemogućnost vaše samokontrole. Postoje puno bolje i učinkovitije metode odgoja, a djeca najviše uče iz onoga što vide kod svojih roditelja. Molim vas, pronađite snagu u sebi i shvatite da nije u redu tući djecu. Moguće je da su i vas roditelji tukli u djetinjstvu i sigurno se sjećate tih batina kao najbolnijeg iskustva iz djetinjstva. Važno je naglasiti da je ovo vrlo ozbiljna i bitna tema o kojoj se danas premalo govori”, objasnio je Labkovski te tako apelirao na roditelje da nikada ne koriste fizičko kažnjavanje.

“Kako biste odgojili samopouzdano dijete, kao roditelji morate naučiti živjeti onako kako želite. Sigurno sanjate o tome da vaša djeca znaju što žele, a kako ih to naučiti? Teško, pogotovo ako ne znate kako ostvariti vlastite želje. Naime, ljudi koji ne znaju što zapravo žele, žive u svojevrsnom kaosu koji usput prenose na svoju djecu, što nikako nije dobro niti se preporučuje”, dodao je.

Ostavite komentar