info@style.ba
Tuesday, April 30, 2024
Fitness i hranaZdravlje i ljepota

Ananas kao desert, ali kao i lijek

649pregleda

Zbog visokog udjela bromelina, ananas ima mnoga ljekovita svojstva, te se u Južnoj Americi već stoljećima koristi kao lijek.

Ananas je u Evropu stigao Južne Amerike, a donio ga je Kolumbo sa svojih putovanja. Tada je bio ekstravagantna hrana posluživana samo na svečanim plemićkim zabavama, a do danas se pretvorio u uobičajeno voće dostupno na svakom uglu. U središnjoj i južnoj Americi, ananas nije cijenjen samo zbog svog slatkog okusa, već je stoljećima korišten kao lijek protiv probavnih smetnji i upala. Ananas je zaista vrlo zdrav i ima bogatu nutritivnu vrijednost.

Nutritivna vrijednost

Ananas sadrži vitamin A, vitamin B-6 i vitamin C. Osim toga, sadrži i većinu važnih minerala poput magnezija, mangana, kalcija, kalija i željeza, a sadrži i vrijedan beta-karoten te antioksidanse. Iako ananas sadrži manji udio ovih nutrijenata nego dosta drugog voća, ipak se izdvaja po bogatstvu jednog dragocjenog sastojka – bromelina.

Zdravstvene dobrobiti ananasa

Zbog bogatstva bromelinom ananas je već stoljećima popularan lijek u srednjoj i južnoj Americi. Bromelin je enzim koji ima sposobnost razgradnje proteina i bjelančevina. On je djelotvoran kod upala povezanih s infekcijama i ozljedama, a za njega je dokazana i visoka učinkovitost protiv celulita.

Zbog ovog sastojka, ananas može umanjiti rizike od dijabetesa, srčanih bolesti i opće smrtnosti. On je dobar za zdravu kosu, povećava energiju i utječe na smanjivanje tjelesne težine. Može čak pomoći i u smanjivanju visokog krvnog tlaka a pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala poveznih s razvojem raka.

Bromelin također pomaže u probavnim procesima zbog čega je odličan za zdravu probavu, a na taj bi način mogao pomoći i u mršavljenju. On također smanjuje i upalne procese citokina, stanica koje su zadužene za zdravi imunitet, a njihove upale mogu oštetiti probavni trakt.

U kulinarstvu

Ananas je poznat po tome da se može koristiti u slatkim jelima, što je i tradicija u zemljama odakle potječe. Tamo se jede uz pečenke, u salatama, pa čak i uz morska jela. U Aziji su poznati slatko-kiseli umaci od ananasa koji se također koriste uz slana jela. A ako ti ove kombinacije nisu baš drage, uvijek ga možeš jesti samog ili kao voćnu salatu. Dodaj ga u jogurt ili žitne pahuljice za zdravi doručak, ili ga koristi u desertima.

Ananas je poznat po tome da sadrži alergene koji  kod velikog broja ludi izazivanju blagi svrbež u usnoj šupljini, prenosi žena.hr. Ako si među tom skupinom, ananas uvijek možeš termički obraditi u tavi ili pećnici jer tako umanjuješ djelovanje alergena.

Ostavite komentar