info@style.ba
Monday, March 27, 2023
pixabay.com
Fitness i hrana

Pet najvažnijih minerala koje trebate unositi svaki dan (pogotovo ljeti)

338pregleda

Kako bismo bili sigurni da u organizam unosimo dovoljno minerala, najvažnije je jesti puno lisnatog tamnozelenog povrća. Razne žitarice također su bogate važnim mineralima, kao i jaja, alge i drugo morsko povrće te juha od kostiju.

Ako ne uspijevate prehranom unijeti dovoljno određenih minerala, možete ih pokušati nadoknaditi suplementima. Unošenje dovoljnih količina minerala povezano je s količinom energije koju imamo, a koja nam pomaže da funkcioniramo i budemo aktivni, te sa zdravim kostima i pravilnom funkcijom štitnjače.

Ako svaki dan jedete različito svježe povrće, velika je vjerojatnost da dobivate dovoljne količine minerala, no ljeti ga je potrebno jesti još više jer se minerali gube znojenjem. Stoga je dobro znati kojih je to pet najvažnijih minerala koje trebate unositi svaki dan.

1. Željezo

Tijelu je potrebno željezo kako bi prenosilo kisik kroz organizam. Kada ne unosite dovoljno željeza, umorni ste i slabi, a taj osjećaj može vam prijeći u naviku ako ne povećate unos tog izuzetno važnog minerala. Željezo uvijek uzimajte uz vitamin C, koji pospješuje njegovu apsorpciju pa ako jedete namirnice koje sadrže oba nutrijenta, poput rapina, povrća sličnog brokuli, možete biti sigurni da radite jako dobru stvar.

Ova žitarica je najbolji izbor za svaki doručak

2. Kalcij

Znamo da je kalcij neophodan za jake kosti, a naročito je važan za djecu. Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcija u djetinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje vjerojatnost osteoporoze kasnije u životu. Mliječni proizvodi obiluju ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana poput špinata i grahorica, piše zadovoljna.hr

Nakon određene dobi biste trebali izbjegavati ova pića

3. Magnezij

Mineral neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezija mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da magnezij pomaže i da bolje spavamo, a dovoljno sna omogućava nam da tijekom dana imamo dovoljno energije. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je magnezij povezan sa smanjenim simptomima PMS-a. Pronaći ćete ga u sjemenkama bundeve, s kojima ćete dobiti i dozu cinka, koji također sprečava grčeve.

Nekoliko namirnica koje pomažu u borbi sa urinarnom infekcijom

Ostavite komentar